Поредица от инциденти с ваксината на “АстраЗенека”, поставят безопасността ѝ под въпрос

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поредица от инциденти с ваксината на “АстраЗенека” обърка плановете по поставянето ѝ в някои страни. Австрия, например, вече обяви, че неизползваните от партидата АБВ 5300 около 6000 дози се изтеглят от употреба след двата случая на тежки усложнения, единият от които с летален изход.

Противоречията започнаха най-напред с въпроса дали е безопасна при хората над 55-годишна възраст. След това последваха множеството странични ефекти от препарата. Накрая се разбра и за няколко случая на пациенти, починали след ваксинация, въпреки че в нито един от тях не бе доказана връзка между смъртта и лекарството.

Самата ваксина е одобрена за прилагане в ЕС, САЩ и в други страни, което означава, че безопасността ѝ, поне на документи, е гарантирана. По-голямата част от имунизираните с препарата на “АстраЗенека” не са се оплакали от по-сериозни здравословни проблеми, а експертите за категорични, че ефикасността ѝ драстично намалява разпространението на вируса.

 

Други обаче припомнят за смъртния случай от Италия, когато 62-годишна жена издъхна четири дни след ваксинацията си. Заради подадена жалба от семейството на жертвата, прокуратурата се зае със случая.

В Южна Корея пък бяха регистрирани общо осем смъртни случая след поставяне на препарата на “АстраЗенека”, но здравните власти в страната не намериха доказателства за пряка връзка между смъртта на пациентите и ваксината.

 

В Испания все още не е установен летален изход след ваксиниране с “АстраЗенека”, но през изминалата седмица около 50 учители са били освободени за домашно лечение заради странични реакции на ваксината, като някои от тях са описали реакциите като “много лош махмурлук”, информира онлайн порталът 20minutos.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар