Поредна лъжа на Мутрьо: Брюксел отлага решението за мониторинга, не го маха

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Еврокомисията похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, но не заяви категорично, че прекратява наблюдението.

Вчера институцията прие поредния си доклад за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка, с който страната ни заедно с Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г.

Комисията предлага приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС.
Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.
През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

За Румъния се посочва, че от последния доклад от ноември 2018 г. ЕК е потвърдила пред властите на страната случаи на отстъпление от напредъка, постигнат предишни години, и че това развитие е източник на голямо безпокойство, съобщи БНР.
ЕК съжалява, че Румъния не се е ангажирала с допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които са изцяло в съответствие с позициите на други институции. Тези препоръки трябва да бъдат следвани, за да бъде продължен процесът на реформа и да бъде подновен пътят към приключване на МСП.

Приветства се фактът, че през юни румънското правителство е изразило желание да възобнови този подход. Положено е усилия за инвестиране в нови консултации и диалог с правосъдието. ЕК очаква този ангажимент да се превърне в конкретно законодателство и други мерки.
Ключовите институции в Румъния трябва колективно да демонстрират силен ангажимент към независимо правосъдие и борба с корупцията, посочва ЕК.
Източник: СЕГА, заглавието е на редакцията

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар