Поредна ТЕСЛА от ГЕРБ: Гражданската отговорност може да поскъпне

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност за леките коли, камионите и автобусите не е била достатъчна, за да покрие разходите на застрахователите през 2017 г.

Това е един от основните изводи от направен от Комисията за финансов надзор (КФН) анализ на пазара на застраховката.

Заключението в документа не означава автоматично вдигане на цената на Гражданската отговорност, но най-вероятно ще се стигне до поскъпване на полиците в определени компании, при които очакваната крайна загуба от застраховката е най-голяма.

От данните се вижда, че претенциите и изплатените щети далеч не са най-много сред леките коли, а са сред товарните над 5 т и автобусите.

Вижда се и че претенциите и изплатените щети за имуществени вреди са много по-малки като размер от тези за неимуществени, пише Дневник.

Така през първата изследвана година – 2012, средният размер на претенциите за имуществени вреди при леките коли е бил 1419 лв., а през 2017 г. сумата дори леко спада до 1362 лв.

Посочва се, че делът на неимуществените вред е едва 3% от всички, за които са предявени претенции пред застрахователите. За разлика от имуществените претенции обаче тяхната средна стойност е няколко пъти по-висока – при средна претенция за имуществена вреда пазара от 1602 лв. средната неимуществена претенция е 43 751, или с 26 пъти повече от средната имуществена претенция. Така делът им в крайната загуба общо за пазара е малко над 50%. Като абсолютна стойност за 2017 г. сумата е над 394 млн. лв,, се посочва в анализа на комисията.

Прилагат се данни на МВР, според които ранените и загиналите при катастрофи за миналата година са общо 9362, като броят им през последните години е относително същият. През 2017 г. в страната са регистрирани 6888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко.

Този анализ има за цел да установи дали общо за пазара е налице достатъчност на премиите по застраховката, в това число и за всяка отделна рискова група. Този анализ няма за цел да установи дали премията е достатъчна

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар