“Порочните” пътни компании при Борисов печелят всички поръчки и при кабинета на Денков – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Големите компании в пътния бранш, които взеха обявените за “порочни” инхаус договори при Бойко Борисов, продължават да печелят обществените поръчки и при правителството на акад. Николай Денков независимо какви са критериите за оценяване, отбелязва Mediapool.

Най-големият строител “ГБС Инфраструктурно строителство”, в обединение с други компании, печели две поръчки – за ремонта на Дунав мост при Русе-Гюргево и дублиращото трасе на магистрала “Хемус” край София на обща стойност от 73.6 млн. лв. без ДДС.

Друг голям строител, който редовно печелеше търгове по време на управлението на лидера на ГЕРБ – “Джи Пи Груп”, взема само една нова поръчка, но с цена от близо 103 млн. лв. без ДДС.

ГБС ще ремонтира Дунав мост при Русе

Обединението “Дунав мост”, в което участват “ГБС – Инфраструктурно строителство” АД и русенската “Пътинженеринг” ЕАД, спечели ремонта на Дунав мост при Русе с цена от над 37 милиона лева без ДДС. Цената е с около 17 милиона лева над индикативната стойност обявена от агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Това беше първата обществена поръчка от новото ръководство на АПИ, което заложи изборът да става по най-ниска цена при условие, че са изпълнени техническите изисквания.

В търга участваха трима кандидати, като всички отворени предложения бяха над прогнозната стойност, определена от АПИ. Индикативната стойност на обекта може да бъде надвишавана, е посочено в тръжните изисквания.

Най-ниска цена за ремонта на Дунав мост даде обединението “ПБ Дунав Мост 2023”, в което влизат “Парсек груп” и “БГ Ленд Ко”. Предложението им бе за близо 22 млн. лв. без ДДС. По-ниската цена спрямо другите двама кандидати беше мотивирана с висококвалифицирани експерти, с които разполага обединението, както и с използването на технологията на “студено рециклиране” при ремонта на моста.

АПИ обаче смята, че кандидатът не е доказал ниската цена и е отстранен от участие в процедурата.

“Пътният картел в АПИ продължава да работи и обичайните заподозрени получават всички поръчки”, коментира Бончо Бонев, управител на “Парсек груп” пред “Капитал”. Той допълва, че има готовност да обжалва решението на комисията.

На практика страната ни ще ремонтира българския участък от Дунав мост почти на цената, на която го направи и Румъния. Разликата е, че ремонтът на румънците за около 30 млн. евро е на пътната и железопътната част на моста, докато ние за около 20 млн. евро ще ремонтираме само пътната. За релсите отговаря Национална компания “Железопътна инфраструктура”, която до сега не е обявявала публично планове за ремонт.

ГБС печели и ремонта на 23 км от Гара Яна към Ботевград

Пътната агенция е избрала и изпълнителите на поръчката за основен ремонт на двата поддържащи пътя на магистралите “Тракия” и “Хемус” за над 123.3 млн. лв. без ДДС.

Този търг се проведе по старите правила – чрез комплексна оценка въз основа на икономически най-изгодната оферта. Превес тук има техническата оценка за сметка на цената.

Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции. Първата е за ремонта на 23 км от пътя Гара Яна към Ботевград, успореден на магистрала “Хемус”. Индикативната стойност на обекта е определена на 34.7 млн. лв. без ДДС.

Оферти подадоха 12 кандидати, но до отваряне на ценовите предложения бяха допуснати едва четирима.

За победител е обявено ДЗЗД “Път I-1 гара Яна”, в което участват “ГБС – Инфраструктурно строителство” АД и “Пътинженеринг-М” АД, с максималните 100 точки. Те са дали най-ниското ценово предложение от всички кандидати от 36.6 млн. лв. без ДДС и са получили максималните точки за техническата си оферта.

Изпълнителят ще разчита на подизпълнители за проектирането “Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс” ЕООД (0.1%) и “Пътпроект 2000” ООД (1.5% дял от поръчката).

“Джи Пи Груп” ще ремонтира 58 км от пътя София – Пловдив

Втората обособена позиция е за ремонта на 58.5 км от първокласния път София – Пловдив, който е дублиращо трасе на магистрала “Тракия” и е в тежко състояние. Прогнозната стойност на обекта е 88.5 млн. лв. без ДДС.

Оферти подадоха 13 кандидати, но до отварянето на ценовите предложения бяха допуснати само 5.

За изпълнител е определен един от големите строители в бранша “Джи Пи Груп” с комплексна оценка от 97.56 точки. Тяхното ценово предложение е близо 103 млн. лв. без ДДС, което е с над 14 млн. лева над индикативната стойност на обекта. Подизпълнител е “Пътпроект” ЕООД с 1% дял от поръчката за изготвяне на технически проект и авторския надзор.

Ценовото предложение на “Джи Пи Груп” не е най-ниско. ДЗЗД “Пътна инфраструктура 2023” е дало най-ниска цена от 98.8 млн. лв. без ДДС, но е класирано чак на 4-то място от АПИ с комплексна оценка от 92 точки. В обединението влизат “Нивел Строй” ЕООД, “Актив Билдинг Инк” ЕООД и “Луксор Инвест Груп” ЕООД.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар