Посегнаха на двете пана на Йоан Левиев в Пловдив

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Посегнаха на двете пана на Йоан Левиев в Пловдив

Снимка: Actualno.com / Община Пловдив

Сигнал за увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна е получен в община Пловдив. За посегателството е алармирал пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки. 

Заместник-кметът по култура Пламен Панов докладва на кмета Здравко Димитров и на място е изпратен екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията участваха директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник – отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“. 

Констатирано е, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса. Съвсем малък сегмент от около 10 сантиметра е оцветен в черно. Липсват също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на Градска художествена галерия, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и ел. захранване. По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време, заради изисквания по технологията по поставяне на липсващите камъчета. 

По думите на кмета на район “Централен” Георги Стаменов, администрацията има готов проект за цялостно обновяване на подлеза, като е предвидена дори възможност за използването му за културни събития. Проектът вече е минал всички съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство и е възложено техническо задание. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, стъклени врати, асансьор и много други. 


Actualno.com

Етикети:
Пловдив мозайки Йоан Левиев

Рейтинг:
5
от 5.
Гласували общо: 1 потребители

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар