Посланикът на САЩ: Виждаме партньорството си като котва за сигурността на Балканите

България, Общество, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ерик Рубин посланик на САЩБългария е засегната от множество кризи сред които конфликтът между Русия и Украйна, конфликтът в Сирия и миграционната вълна и заплахата от тероризъм в Европа. Много държави в Европа са изправени пред едно или две от тези предизвикателства, но България е изправена пред всичките. САЩ разглеждат България като ключов партньор и съюзник в посрещането на общите предизвикателства, независимо дали идват от изток или от юг, от миграцията или тероризма.

Това заяви посланикът на САЩ в България Ерик Рубин в първата си публична реч у нас, след като зае поста. Тя се проведе в четвъртък пред Атлантическия клуб.

Рубин посочи, че като съюзник на НАТО САЩ е длъжна да подкрепи най-източните граници на Алианса и това е България.

На въпрос на председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси дали САЩ планира разкриване на военноморска база на НАТО на Черно море съвместно с Турция и Румъния, която да стабилизира региона, посланик Рубин не даде конкретен положителен отговор, но посочи, че президентът Барак Обама иска да се засили финансирането на периферните граници на НАТО. Той даде висока оценка на вече действащите бази у нас и на съвместната работи и учения на българските и американски военнослужещи.

“Инициативата за гарантиране на сигурност в Европа през последните години е увеличила своята дейност повече от 400%. САЩ предоставя 7 млн. долара за ново военно оборудване и образоване на военните кадри“, съобщи посланикът.

“Искаме да насърчим България по отношение на икономическото развитие, на енергийната независимост, постигането на по-прозрачна демокрация и да сте по-добре обучени да се справяте със заплахите за вашата сигурност“, каза Рубин. “Ние виждаме партньорството между България и САЩ като една котва, която ще донесе стабилност тук на Балканите“, допълни той.

Относно енергийната независимост Рубин открои ролята на интерконекторната връзка между България и Гърция, чието изграждане се осъществява с американска помощ и т.нар. американските централи “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица Изток 3”. Той коментира, че е наясно с проблема около дълговете на НЕК към двете централи, но се надява на положителна развръзка от водените преговори.

Попитан как ще коментира, че според скорошното проучване на “Галъп“ 14% от българите смятат САЩ за враг, Рубин изрази задоволство, че 86% не смятат Америка в враг. Според него хората не трябва да бъдат разделяни от такива въпроси.

“Америка стои с вас, българи, с избора, който следвате да сте част от Европа, от трансатлантическото сътрудничество, за да се радвате на спокойно бъдеще за вас и вашите деца“, каза той.

В отговор на друг въпрос посланикът коментира, че не дели Европа на блокове, защото всички са партньори в НАТО и ЕС и призова да не се чертаят нови граници и разделни линии.

Той изрази още надежда, че скоро ще бъде постигната отмяна на визите за Българи в САЩ, но допълни, че имаме още работа, за да отговорим на необходимите критерии.

На изненадващия въпрос на Соломон Паси какво мисли за членство на Куба в НАТО Рубин отговори, че времената се менят и алиансът е отворен за всички, но припомни думите на Обама от скорошното му историческо посещение в Куба, че страната има да извърви дълъг път преди там да бъде установена истинска демокрация.

По повод кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН Рубин посочи, че има дълъг списък със силни кандидати за поста. “Своевременно ще уведомим какви са нашите предпочитания. Не мога да кажа това сега, но ще се радваме да чуем повече от кандидатите, всеки един от тях е изключително впечатляващ и наистина международната общност ще трябва да вземе трудно решение“, каза той.

Рубин отговори лаконично на въпроса на ректора на Библиотекарския университет Стоян Денчев относно притесненията от изборна победа на Доналд Тръмп на президенстските избори, като коментира, че американците ще кажат кой ще бъде следващият президент.

По време на лекцията си Рубин заяви, че САЩ особено се гордее със съвместните ни програми в образованието, програмите за обмен за учени, хора на изкуството, учители, преподаватели. Той открои и ролята на програмата “Фулбрайт” и фондацията “Америка за България“ в подкрепата за български студенти, образователни и културни политики и др.

По време на лекцията си Рубин цитира Ботев. “Както вашият велик поет Христо Ботев е казал някога – българският народ не е в гроба на своето минало, а в люлката на своето бъдеще”.

На събитието беше валидиран пощенски плик по повод 25-годишнината на Атлантическия клуб.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар