Последиците от 9/11: още хиляди умряха след атентата в Ню Йорк

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цял свят видя ужасяващите кадри от терористичното нападение срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година: двата самолета, врязващи се в небостъргачите, които малко след това рухват. Следват сцени на хаос, разрушения, жертви и ранени, объркани хора, лутащи се сред развалините и търсейки изчезнали. Мнозина измежду онези 100 000 помагачи след 11 септември все още страдат от преживяното. А и от онова, което тогава са вдишали, казва лекарят Майкъл Крейн. „Защото спасителните екипи влязоха в развалините на практика без никакви предпазни екипировки. Навсякъде имаше облаци от много интензивни изпарения“, казва лекарят.

Азбест, стъклени нишки, диоксини, олово, сярна киселина… Никой не знае каква точно е пропорцията на отровите в онези един милиона тона отломки и прах по нюйоркските улици. Но всички виждат последствията: мнозина първо се оплакват от кашлица, задуха и болки в гърдите. А след това и от тежки психически увреждания. Днес вече се смята, че отровите, надигнали се след трагедията в Ню Йорк, са причинили 68 различни вида ракови заболявания. Майкъл Крейн го нарича „парещ коктейл от различни отрови“ и обяснява, че този коктейл може да предизвика различни заболявания, включително и много години по-късно.

Хора, които до края на живота си ще имат симптоми

Д-р Крейн е заместник-директор на програмата „Световен търговски център“. В тази програма са включени около 80 000 души, които в дните и седмиците след терористичните нападения са работили на терен в спасителните операции и по разчистването. Тези хора се подлагат да редовни и подробни медицински прегледи, над тях се осъществява специален лекарски надзор. Става дума най-вече за хронично болни, обяснява Крейн. „Хора, които до края на живота си ще имат симптоматика.“ В рамките на програмата много от тях получават поне медицинска помощ и някакво облекчение. Има и доста онкоболни. Уви, част от тези пациенти ще починат преждевременно и това е истинска трагедия, признава докторът.

Оценките показват, че от късните последици вече са загинали почти толкова хора, колкото и от самите атентати. Джон Фийл е един от спасителите в деня на атентата. Помагал е и при разчистването след това. Сам се отървал на косъм от смъртта, след като отломки от сградата се срутили върху му. Той вече е присъствал на 187 погребения, свързани с 9/11, казва Джон Фийл. Повечето хора си мислят, че само терористите са избили тези невинни хора, казва той. И добавя с горчивина: „Но още хиляди умряха след това, защото нашето правителство се провали.“

„Пренебрегвате тези хора!“

Той самият дълго се борил, докато изобщо бъде признат за жертва на нападенията. После основал фондация за подпомагане на помощниците и спасителите, която упражнява натиск върху Вашингтон да отпуска и занапред пари за помощните фондове. В кампанията се включват дори звезди като някогашния тв-водещ Джон Стюарт, който влезе в историята с емоционалните си и гневни думи пред американския Конгрес: „Пренебрегвате тези хора. Вашето безразличие им отнема и последното, което те доскоро притежаваха: времето. Те свършиха своето дело с храброст, достойнство и скромност. Сега наред сте вие!“.

Конгресмените последваха този призив и удължиха медицинската програма и фондовете за обезщетение до 2092 година. Според Майкъл Крейн това е правилно. Тези хора трябва да имат сигурност, че медицинските грижи за тях няма да бъдат преустановени. Защото страданията им продължават – цели 20 години след терористичните нападения.

Текстът е публикуван ТУК>>

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар