Последици от наднорменото тегло и/или затлъстяването

Последици от наднорменото тегло и/или затлъстяването

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интервю с д-р Гаро Артин Албояджиян, специалист Вътрешни болести, Гастроентерология, Хомеопатия и Абдоминална ехография в Болница ВИТА, за здравните проблеми, породени от излишните килограми

Д-р Албояджиян, има много причини за натрупване на наднормено тегло и затлъстяване, но кои са водещи, според Вас?Причините за наднорменото тегло и затлъстяването наистина са доста разнообразни: обилно хранене, обездвижване, депресия, лошо качество на храната, стрес и още много други. Тъжната истина обаче е, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, наистина непрекъснато нараства. Наднорменото тегло и затлъстяването засяга над 50 процента от населението в по-голямата част от европейските страни. Учените алармират, че 60% от населението на света, т.е. 3,3 млрд. души, ще бъдат с наднормено тегло или със затлъстяване до 2030 г.


Ние, лекарите от Болница ВИТА всекидневно се срещаме с хора, които имат оплаквания, вследствие на наднорменото тегло…

Кога говорим за наднормено тегло и кога – за затлъстяване?

Наднормено тегло е термин, обозначаващ състоянието на организма в границите между нормалното тегло и затлъстяването. Националният институт по здравеопазване определя наднорменото тегло чрез ИТМ (индекс на телесна маса), който се образува, когато теглото на човека се раздели на височината му.

Според Националния институт по здравеопазване, за наднормено тегло говорим в случаите, когато ИТМ индексът е повече от 27,3% за жените и над 27,8% за мъжете.

Диагнозата е затлъстяване, когато индексът показва над 30%.

Кои заболявания са свързани с наднормените килограми?

Наднорменото тегло драматично повишава риска от развитие на редица сериозни заболявания, между които диабет, хипертония, инсулт, дислипидемия, сънна апнея, рак, неалкохолен стеатозен хепатит, както и други тежки придружаващи заболявания. Доказано е, че в европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са основна причина за около 80% от случаите на диабет тип 2, 35% – за исхемична болест на сърцето и 55% – за хипертония сред възрастните. В Болница ВИТА винаги обръщаме внимание на нашите пациенти с наднормено тегло, че трябва да променят начина си на живот и на хранене, особено, когато вече имат подобни заболявания.

Диабетът ли е най-застрашаващото живота и здравето на човека заболяване?

Диабет тип 2 е увреждане, при което кръвната захар се повишава над нормалните стойности за организма. Притеснителното е, че той води до заболявания на сърцето, на бъбреците, до инсулти, понякога дори до ампутация и слепота. Това е най-често срещаният тип диабет. Рисков фактор за него е семейната обремененост, слабата активност, лошото хранене и повишеното телесно тегло.

Огромна част от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло или със затлъстяване. Инсулинът пренася захар от кръвта в клетките, където се използва за енергия. Когато кръвната захар не може да бъде поета от клетките, се повишава кръвната захар. Тогава клетките, които произвеждат инсулин, трябва да работят усилено, за да се опитат да поддържат нормална кръвната захар.

В случай, че Вие сте в риск от диабет тип 2, намаляването на теглото може да помогне да се предотврати или забави появата на диабет.

При пациенти със затлъстяване над 40 кг/м2 ИТМ е много трудно, дори невъзможно, да се очаква отслабване на тегло без прилагане на оперативно лечение.

Оперативното лечение при болестното затлъстяване се нарича Бариатрична хирургия. Този тип хирургия активно се прилага във МБАЛ ВИТА, имаме създаден Център за бариатрична и метаболитна хирургия и с помощта на този метод нашите специалисти успяват да преборят Диабет Тип 2 успешно при своите пациенти.

В световен мащаб се смята, че Метаболитната и бариатрична хирургия е бъдещето в медицината при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.

Как високото кръвно налягане се повлиява от излишното тегло?

Нормалното кръвно налягане на здрав човек е около 120 на 80 единици. Всяко едно отклонение от тези резултати води до притеснителни симптоми за човешкия организъм. Високото кръвно налягане е пряко свързано с наднорменото тегло и затлъстяването. При излишното тегло кръвното налягане се увеличава, защото сърцето употребява повече усилия, за да снабдява с кръв всички клетки в тялото. Излишната мазнина разболява и бъбреците, които се грижат за регулиране на кръвното налягане.

Ако успеете да отслабнете, може значително да понижите високото кръвно налягане. Хубаво е да спрете да пушите, да започнете да спортувате и да ограничите количеството на дневния прием на сол.

Как се свързват заболяванията на бъбреците с наднорменото тегло?

Бъбреците филтрират кръвта, премахват излишното задържане на вода и отпадъчни продукти, като помагат в контрола на кръвното налягане. Бъбречната недостатъчност означава, че бъбреците са увредени и не могат да филтрират кръвта, както е редно, за да е здрав човекът.

Както вече стана ясно, затлъстяването увеличава риска от диабет и високо кръвно налягане, които са най-честите причини за хронично бъбречно заболяване. Последните проучвания показват, че дори при отсъствие на тези рискове, самото затлъстяване може да предизвика бъбречно заболяване и да ускори развитието му.

Ако сте в ранните стадии на бъбречно заболяване, отслабването може да забави значително напредването на болестта и да подпомогне възстановяването на бъбреците. Препоръчвам храни с малко сол, за да поддържате кръвното си налягане под контрол и да поддържате кръвната си глюкоза в нормални граници.

Нефролозите в Болница ВИТА също препоръчват спазването на специални хранителни режими, които съпътстват лечението на пациентите.

А какви са рисковете от сърдечни заболявания вследствие на затлъстяване?

Да, за съжаление при наднормено тегло често се стига до сърдечна недостатъчност, сърдечен удар, внезапна сърдечна смърт, болки в гърдите или нарушен сърдечен ритъм. Имаме достатъчно клинични примери и в Болница ВИТА. Това става, когато кръвоносен съд, който носи кръв към сърцето, се е стеснил и това пречи на сърцето да получи цялата кръв, от която се нуждае.

Има случаи, когато затлъстяването води до промени в сърцето, които да затрудняват работата му и кръвта да не стига до всички клетки в тялото.

Колкото повече килограми успеете да свалите, толкова по-малки шансове имате да развиете сърдечно заболяване. Загубата на тегло подобрява кръвното налягане, регулира нивата на холестерола и подобрява кръвния поток.

А как е свързана сънната апнея със затлъстяването?

Сънната апнея е болестно увреждане, при което дишането на пациента спира неконтролирано за кратко един или няколко пъти по време на сън. Тези хора може да страдат от хронична умора и сънливост, затруднено фокусиране и даже от сърдечна недостатъчност. Среща се при огромна част от пациентите със затлъстяване. Натрупването на мазнини притиска дихателните пътища и това предизвиква трудно дишане или силно хъркане, както и забавяне на дишането за кратки периоди.

Отслабването намалява обема на мазнините, улеснява дишането и значително подобрява симптомите на сънната апнея.

Репродуктивните нарушения имат ли корени в затлъстяването на тялото?

Затлъстяването е пряко свързано с метаболитните и ендокринни нарушения, които от своя страна водят до много сериозен риск от развитие на репродуктивни нарушения и промени в половото съзряване. Ако детето Ви е със затлъстяване, имайте предвид, че то е в сериозен риск от преждевременен пубертет.

Затлъстяването често води до инсулинова резистентност, която от своя страна може да доведе до липса на овулация и безплодие при жените. Данните от проведени в тази насока проучвания сочат, че сред жените с наднормено тегло е налице ановулация в 30 процента от случаите повече в сравнение с жените с нормално телесно тегло.

В женската консултация на Болница ВИТА бъдещите родилки получават конкретни съвети относно хранителните си навици по време на бременността и след раждането.

А срещат ли се често кожни проблеми при хората със затлъстяване?

Натрупването на тегло, особено за кратък период, води до повишен риск от поява на различни по вид кожни проблеми. Някои от тях са безобидни и едва забележими, докато други причиняват значителен дискомфорт на засегнатите пациенти. Най-характерно е акантозис нигриканс. Това е тъмнокафяво или почти черно пигментиране на кожата по врата, под мишниците и гениталиите. Отстрани се възприема като лоша лична хигиена, но всъщност този тип пигментация ни насочва да се съмняваме за инсулинова резистентност.

Често хората с излишно тегло имат стрии в резултат на разтягането на кожата. В началото стриите са червени, впоследствие стават виолетови и накрая са с бял, седефен цвят, разположени леко под нивото на кожата. Това всъщност е разкъсване на колагенови и еластинови нишки в тези участъци. Срещат се обикновено по гърдите, корема, ханша и бедрата, като най-честа причина за тяхната поява е рязката промяна в теглото

Пациентите със затлъстяване са предразположени към интертриго, хирзуитизъм, целулит, карбункули (остро гнойно възпаление на няколко разположени един до друг космени фоликули), акне и други кожни неблагополучия.

Лекарите в Болница ВИТА , които приемат пациенти с кожни проблеми, също обръщат внимание на храненето и препоръчват ограничаване на определени продукти.

Какъв е начинът да се намали рискът от развитието на здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването?

Ако Вие имате наднормено тегло и отслабнете с около 5% от телесното си тегло, това може да понижи значително риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Хубаво е да знаете, че ние препоръчваме бавно, ритмично отслабване, а не резки и драстични сваляния на килограми. За тази цел е редно да обмислите хранителния си режим и да се ориентирате колкото можете повече към приемането на свежи плодове и зеленчуци, да намалите захарта, сладкишите и солта, както и газираните напитки, алкохола, цигарите, пържените храни.

Обмислете физическа активност, която Ви допада, и я вършете с удоволствие. Учените съветват седмично да Ви се събират поне 150 минути активни физически упражнения – колоездене, бързо ходене, аеробика, йога, зумба, танци или други дейности. Когато организмът Ви привикне към упражненията, които правите, е редно да преминете към по-силови тренировки, при които изграждате и запазвате мускулната маса, която предпазва скелета.

Ако имате нужда от консултации и преглед, Ви очакваме в Болница ВИТА.

Д-р Гаро Артин Албояджиян приема в кабинета си в база 2 на ул. “Филип Кутев”10 всеки работен ден след 8:00 часа по реда на регистрацията, без предварително запазен час (в понеделник, сряда и петък – до 14.30 часа, във вторник – до 16.30 часа, в четвъртък – до 13 часа).


Материалът е предоставен от ВИТА.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар