Последна инспекция преди старта на газова връзка със Сърбия. Какво печелим от нея? (снимки)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ползите за България от междусистемната газова връзка със Сърбия са, че по трасето има две газорегулиращи станции, което осигурява възможност за газификация на общините Драгоман и Сливница. Това каза изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов пред журналисти, след като заедно с премиера акад. Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев инспектираха съоръженията на интерконектора на газоизмервателна станция Калотина.

Малинов изтъкна, че интерконекторът със Сърбия дава възможност за достъп на България до терминали за втечнен природен газ в Хърватия, както и до най-големия ликвиден пазар на природен газ в Австрия – Баумгартен, където е най-голямо хранилище в региона и където се извършва най-голямата търговия на природен газ.

Основният поток, който се очаква на природния газ по интерконектора България – Сърбия, е към Сърбия, посочи Владимир Малинов. Газовата връзка дава възможност на Сърбия да се диверсифицира, защото ще има достъп както до Южния газов коридор през системата на “Булгартрансгаз”, така и до терминалите за втечнен природен газ в Гърция.

Според Малинов интерконекторът е целесъобразен и ще донесе ползи и за “Булгартрансгаз”. По отношение на резервирания капацитет – има такъв в посока от България към Сърбия за декември, макар и малки количества. От 1 януари 2024 г. капацитетът от България към Сърбия, който е около 4,5 млн. куб. метра на ден, над 40 процента вече е резервиран.

Общата дължина на газопровода през двете страни е 170 километра – от Нови Искър край София до Ниш. Първоначално се очаква да осигури възможност за доставка на 1,8 млрд. кубични метра газ годишно. Предвижда се междусистемната газова връзка Сърбия-България ще бъде пусната в пробна експлоатация до няколко дни.


Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Румен Радев посочи, че интерконектора е част от целия интегритет от газовата инфраструктура на България.

Ние увеличаваме капацитета на газохранилището в Чирен. Ползвателите могат да резервират капацитет по отношение на съхранение. Това са отново приходи”, заяви министър Радев.


Снимка: БТА

Той добави, че България има участие и в терминала за втечнен газ в Александруполис. Освен това страната ни вече ползва и интерконектора с Гърция, откъдето получаваме газ от Азербайджан. “Това, което трябва да се гледа, е много над хоризонта”, изтъкна министърът на енергетиката.

По отношение на развитието на проекта на терминала за втечнен газ в Александруполис, където “Булгартрансгаз” има 20-процентово участие, Малинов очаква, че корабът, който ще бъде самото съоръжение, ще пристигне на гръцкото пристанище на 17 декември. След това ще започне неговото закотвяне, защото ще бъде стационарно съоръжение. Очаква се в първите седмици на януари да пристигне т.нар. карго за въвеждане в експлоатация. След това ще започнат изпитания на цялата система по регазификация на всички съоръжения. “1 март е една реалистична дата, в когато ще бъде въведен в експлоатация терминалът”, посочи Владимир Малинов.

Премиерът акад. Николай Денков (вляво) и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов

Премиерът акад. Николай Денков (вляво) и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов

Снимка: БТА

 “Цялото това развитие за последните 2-3 години показва, че се намираме в много по-добра ситуация сега, отколкото преди”, отбеляза премиерът Николай Денков.

По въпроса за такса върху транзита на природен газ от Русия, която България изисква, премиерът обясни, че тази такса няма да се изисква нито от Сърбия, нито от Унгария.

“По отношение консултациите с ЕК – те си продължават, ако трябва, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този процес, но няма нищо притеснително за двете страни”, допълни акад. Денков. Той изтъкна, че парите, за които става дума, няма да ги плаща и “Булгартрансгаз”.

“Дали ще ги дадат руснаците, предстои да видим”, допълни министър-председателят.

В отговор на въпроса за изключението (дерогацията) за внос на руски петрол, което България получи от ЕК, премиерът каза: “Това, което винаги сме вкарвали в тези дискусии, са аргументи и разум. Радвам се, че те намериха своето място”.

Денков не можа да каже дали се продава рафинерията на “Лукойл” в Бургас, защото единственият, който може да даде официална информация, е компанията.

“Очевидно са стартирали такъв процес. Ще търсят авторитетни международни консултанти в тази сериозна сделка. Кой ще купи, зависи от купувачите, които се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но опитите да се стресира работата на рафинерията, като дерогация за три дни, със сигурност стресират пазара“, коментира акад. Николай Денков.


Снимка: БТА

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар