Последни сме по ръст на БВП в ЕС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През третото тримесечие на 2021 година брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 2,2 на сто в еврозоната и с 2,1 на сто в целия ЕС спрямо предходното тримесечие, сочи публикуваната днес предварителна оценка на Евростат, отчитаща сезонните фактори.

България е втора в ЕС по най-нисък дял на държавния дълг спрямо БВП

Наблюдава се леко ускорение спрямо второто тримесечие на 2021 година, когато растежът бе съответно 2,1 на сто в еврозоната и 2 на сто в ЕС, отбелзязва БТА.

Сред страните, за които са налични данни към момента, с най-силен растеж на тримесечна основа са Австрия (3,3 процента) и Франция (3 процента), а с най-слаб – Литва (0 на сто), Латвия (0,3 на сто) и Румъния (0,3 на сто). В България темпът е 0,9 на сто.

На годишна основа, спрямо третото тримесечие на миналата година, БВП е нараснал само с 3,7 на сто във валутния съюз и с 3,9 на сто в ЕС, след като се увеличи съответно с 14,2 на сто и с 13,7 на сто в ЕС през второто тримесечие.

По страни, за които има информация: на годишна основа най-много е нараснал БВП на Румъния (8 на сто), Унгария (6,1 на сто) и Литва (6 на сто), а най-малко – на България (0,4 на сто) и Словакия (1,3 на сто).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар