Последното обръщение на Васил Левски пред съда

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“ – Аз съм Левски, на мен казват Дякона. Не съм хайдутин, както ме наричате вие, но човек като всичките ваши раи с тази само разлика, че обичам народа си, което не е грях за никого.

Времената, теглилата на този народ и нахлуването в земята ни на различни европейски спекуланти, които малко по малко завладяха вече Отоманската империя с железници и фабрики, от тях се предпочитат доктори, инженери и пр., когато толкова наши българи има по-достойни, но правителството ги презира, принудиха ме да тръгна измежду народа, за да му отворя очите пред пропастта, която отдавна вече зее.

Правителството вместо да ме подпомогне, започна да ме преследва като разбойник и хайдутин. Оттам гонен, оттук преследван, малко по малко взеха ме на очи, станах човек опасен за всекиго, когато всъщност аз не правя никому зло, а само поискат да свестя народа си, докато не са го купили хитрите европейци.

От най-напред имах намерение да изляза пред султана и да му кажа болките на народа, но щом ми излезе лошо име, оставих тази мисъл настрана. Тая е моята цел, така мисли целият български народ, а ако всичко това е престъпление, то вам остава да се разпоредите…“

– Василъ Левски (Дияконътъ), Чѫрти изъ животътъ му отъ Захарий Стояновъ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар