Посмъртно: Алек Попов е носителят на Голямата награда “Христо Г. Данов” – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Награда в категория “Автор на българска художествена литература” бе присъдена на Александър Секулов за романа му “Корабът на сирените” на Издателство “Хермес”.

Отличието “Христо Г. Данов” за “Преводач на художествена литература” спечели Стоян Гяуров за превода на “Световъртеж. Чувства” от В. Г. Зебалд на Издателство “Колибри”.

В категория “Автор в областта на хуманитаристиката” бе отличен Тони Николов за книгата му “Има такава държава. Записки по българските кризи” на Издателство “Хермес”.

Наградата за “Автор на издание за деца” бе за Анита Тарасевич, за книгата “Жабки зелени” на Издателство “Труд”, а в категория “Художник или дизайн и оформление на книга” статуетката отиде при Кирил Златков, художник на книгата “Крадец на самота” от Раймондо Варсано на Издателство “Книгомания”.

В категория “Представяне на българската книга” бе отличен Софийски международен литературен фестивал – за успешното представяне на български и световни автори. Наградата връчи д.н. Силва Хачерян.

“Христо Г. Данов” за “Библиотечно дело” получи Регионалната библиотека “Професор Боян Пенев” – град Разград.

На носителите на наградата бяха връчени диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на малката пластика – “Бухал” е Диана-Мария Райнова.

Сред официалните гости на церемонията бе кметът на Община Пловдив Костадин Димитров.

Водещ на церемонията бе доц. д-р Младен Влашки, литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети. Музикалното оформление бе осигурено от Струнен квартет “Пловдив” в състав: Стефан Хубенов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Христо Илиев (виола) и Йордан Вичев (виолончело) – млади пловдивски инструменталисти, вдъхновени да творят заедно.

Желанието на участниците в състава е този квартет да остане за дълго време и да послужи за основа на продължаването на една стара традиция, която дава възможност на пловдивската публика да се наслади на магията на камерната музика.

Събитието, част от 22-ото издание на Международния литературен фестивал “Пловдив чете”, се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура.

Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар