Посолството на Русия: Циничен акт на внука на героя Владимир Заимов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Посолството на Русия в София излезе с изявление на своята „Фейсбук“ страница за вчерашния инцидент, заради който бе арестуван финансистът Мартин Заимов.

Последният бе задържан, докато се опитвал да заличи надпис от Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София.

🇧🇬 Изразяваме признателност на служителите на българската полиция за оперативните действия по задържането на вандала по време на извършване от него на противоправнито действие по отношение на Паметника на Съветската Армия в София миналата неделя.
Особено съжаление предизвиква фактът, че този циничен акт е извършен от внука на изтъкнатия български антифашист, Герой на Съветския Съюз Владимир Заимов, загинал в годините на Втората световна война в борбата си с кафявата чума“
, гласи изявлението на руското посолство

То препраща към генерал Владимир Заимов, който по време на Втората световна война е против участието на България в Тристранния пакт (б.р. – между Германия, Италия и Япония) и работи като шпионин на СССР, заради което е осъден на смърт и разстрелян на 1 юли 1942 г.

Самият Мартин Заимов вече е освободен от ареста, но случаят е докладван на прокуратурата, съобщи БНТ. Днес финансистът отново отиде пред паметника, за да заяви позицията си – монументът трябва да бъде изместен от центъра на столицата.

Той припомни, че преди година общински съветници от „Демократична България“ са внесли доклад за демонтирането на паметника, а този доклад все още не е разгледан.

А Мартин Заимов и съмишлениците му подчертават, че действията им са в защита на българските интереси, но в подкрепа на голям брой руснаци.

„Това (б.р. – замазването на надписа) е повече послание за хората, които го почистват и пазят. Да знаят, че опозицията в самата Русия няма как да бъде ликвидирана“, допълни Заимов.

„Няма да спрем до тук. За този монумент няма да има спокоен ден повече и искам да подчертая, че това е в интерес на българо-руските отношения“, каза пък Кубер Сапарев, председател на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар