Поставени са над 40 млн. ваксини по света – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 40 млн. дози на ваксини срещу Covid-19 са били инжектирани в цял свят, според изчисления на “Франс прес”, цитирани от БТА. До момента най-малко 60 държави, в които живеят 61% от световното население, са започнали ваксинационни кампании. 90% от инжектираните дози обаче се падат на 11 страни.

По показателя за ваксиниран процент от населението води Израел с 2,43 млн. дози на 2,12 млн. души, което е 24,5% от населението. Около 3,6 процента от израелците вече са получили и двете дози.

Като обем ваксинации водят САЩ с инжектирани 12,28 млн. дози на 10,6 млн. души, което е 3,2% от населението. Следва Китай с над 10 млн. дози.

В Европа води Великобритания с 4,31 млн. дози на 3,86 млн. души, което е 5,7 процента от населението. Следват Италия с 1,15 млн. дози и Германия с 1,05 млн. дози. Страните от ЕС са инжектирали общо над 5 млн. дози на около 1,2% от населението на съюза. Като процент от населението води Дания с 2,9%.

В момента в света се инжектират седем вида ваксини, като при всичките са нужни по две дози за пълна ефикасност.

Започва масова имунизация в Русия

В Русия започва масова ваксинация срещу коронавируса. Гражданте на страната ще избират за безплатно поставяне една от двете регистрирани ваксини – “Sputnik V” и “EpiVacCorona”. Решението за масова имунизация беше взето миналата седмица от президента Владимир Путин, предаде bTV.

Припомняме, че ваксинирането в Русия започна още на 10 декември. Тогава първи получиха доза от ваксината “Sputnik V” медици, учители, хора с хронични заболявания и други групи. Властите искат да постигнат колективен имунитет, който според разчетите им ще се формира до началото на есенния епидемичен сезон. През първата година ваксинацията може да обхване 60% от населението на 145-милионната страна.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар