Потвърдено. Идват избори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преговорите продължават, но едва ли ще доведат до резултат, защото според депутати са камуфлаж

Мария Габриел занесла предложения за министри

ПП са против експертен кабинет

Като камуфлаж и загуба на време определиха пред “Труд news” депутати от ПП и ГЕРБ преговорите за съставяне на правителство и бяха категорични, че предстоят поредни избори. И вчера продължи имитацията на преговори, а Мария Габриел и Томислав Дончев прекараха поне два часа в разговори с Николай Денков. След срещата Габриел отговори на репортерски въпроси с клишето: Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

След кратка почивка, около 14 часа Габриел и Дончев се върнаха за среща с Кирил Петков, Асен Василев, Владислав Панев и Николай Денков.

Още в началото на деня номинираният от ППДБ за премиер Николай Денков каза, че властта ще бъде поделена с ГЕРБ и отрече слуха, че отстъпват вътрешното министерство. Той призна, че Мария Габриел е занесла кандидатури за министри.

“Обсъждаме с Мария Габриел. Това са кандидатури, които тя слага на масата”, заяви Денков. За пореден път той обяви, че няма намерение да се разделя с Асен Василев и че той остава неговото предложение за финансов министър. Пред “Труд news” участник в преговорите каза, че за вътрешен министър се е съгласил да бъде номиниран Калин Стоянов – началник на ГДБОП, назначен при Бойко Рашков. За позицията на Даниел Лорер, министър на иновациите, Мария Габриел предлагала Милена Стойчева, която бе номинирана за същия пост в проектоправителството “Габровски”. Все още нямало подходящи кандидатури за министри на туризма и на икономиката, където първоначално съобщените претенденти отпаднаха след недоволство от браншови организации.

“ПП искат сами да носят отговорност с политически лица, няма да има експертен кабинет. Ние с ДБ отговаряме на техните искания. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър, тяхно право е да ги приемат”, коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Демократична България” се приближава до това да има експертно правителство, а от “Продължаваме промяната” продължават да настояват за политическо правителство”, разказа и бившият социален министър Деница Сачева.

Депутати от опозицията твърдят, че Бойко Борисов предупредил парламентарната група на ГЕРБ, че ще има лични последици за всеки, който не гласува за кабинета. Народни представители от ГЕРБ обаче отрекоха да е имало подобно предупреждение към тях.

Нидал Алгафари, ПР експерт, пред “Труд news”: Като че ли нещата отиват на избори

Ако трябва да го казвам с емоциите си, по-скоро искам да се случи правителство и се надявам да се случи, и надявайки се всички изприказвани приказки от лидера на ГЕРБ, от Николай Денков, от Мария Габриел да се състоят. Но на практика, вече погледнато с разума, като че ли нещата отиват на избори. Надявам се искрено, че в близките часове и едни-два дни ще успеят да намерят някакво решение да стабилизират държавата.

Не знам ГЕРБ какво повече от това могат да направят. Повече отстъпки очаквам от ПП, да се вразумят хората от ДБ и всички заедно да намерят начин, при който да разговарят и с ДПС, за да се състави конституционно мнозинство, което да може хем да направи нещо около конституцията, хем пък да имат достатъчно мнозинство, за да могат да прокарат всички нужни закони за Шенген, за Еврозоната и да нямаме повече патаклами.

А иначе – нови избори със сигурност са добър вариант за ГЕРБ, защото те пак ще са първа политическа сила, ще наберат малко повече мандати, отколкото имат сега. ППДБ след тази излагация със записите най-верооятно ще паднат надолу.
Логиката навява на мисълта, че по-скоро ще направят всичко възможно да стабилизират държавата и няма да се отиде на избори.

Цветанка Андреева, политолог, пред “Труд news”: Колкото повече общи врагове си създават ГЕРБ и ППДБ, толкова повече единомислието ще ги съпътства

Вървим към това да има правителство. Има доста фактори, които съдействат, във и извън парламента. Дори сблъсъкът, който видяхме, е част от опитите да бъде саботирана тази коалиция, която се изгражда – разбирателството между ГЕРБ и либералната коалиция. “Възраждане” се държат все повече като партия на президента Радев, който атакува сформирането на подобен съюз между първата и втората коалиция.

Колкото повече общи врагове си създават ГЕРБ и ППДБ, толкова повече единодействието и единомислието ще ги съпътстват според мен, но разбира се, в тяхното обединение има много здрава логика да се създаде редовно правителство, да се изгради парламентарно мнозинство, което е способно да отговаря и да приложи реформи, и най-вече да върне правовия ред в държавата. Защото виждаме, че вече напрежението се пренася и в обществото, затова политиците са призвани да върнат властта в институциите. Излизането на записа се очакваше, че ще смачка коалицията между ГЕРБ и ПП от гледна точка, че ГЕРБ ще видят прозрачността в действията на ПП като опит за двойна игра, като опит да използват подкрепата им, с която после да злоупотребят. Но всъщност в политиката стратегията невинаги получава така желаните цели – ефектът е точно обратен. Всъщност ПП останаха в една доста по-слаба позиция, от друга, те разбраха, че изключително важно е да има редовно правителство, дори заради тяхната политическа индентификация, не толкова заради оцеляването им. Успявайки те да върнат властта в парламента, ще спасят и модела, от който те са част – от партийната система.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар