Потвърждение: LK-99 не е революционен свръхпроводник

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От десетилетия учените се опитват да създадат свръхпроводник, които работят на стайна температура. Той би могъл да революционизира икономиката. Свръхбързи компютърни чипове, левитиращи влакове и суперефективни енергийни мрежи биха били постижими с откриването на съединение, в което електрическото съпротивление изчезва при стайна температура и нормално налягане – а не при близки до абсолютната нула стойности.

В средата на тази година учени от Южна Корея обявиха, че са открили свръхпроводник, функциониращ при стайна температура. Тяхното съединение, наречено LK-99 предизвика сензация, но скоро учените отрекоха неговите революционни свойства.

2023 г. ще бъде годината, в която заниманията на физиците ще преодолеят бариерата на стайната температура.

LK-99 се състои от мед, олово, фосфор и кислород и южнокорейският екип твърди, че електрическото съпротивление на материала е спаднало рязко при температура от 105 °C.

След няколкомесечни изследвания научната общност установи, че характеристиките на LK-99 са фалшиви. Те не могат да се установят при повтаряне на експеримента.

Оказало се, че феромагнетизмът, а не свръхпроводимостта, стои зад нестабилната, частична левитация на LK-99.

“Нарастването на подвеждаща информация за LK-99 изисква спешно изясняване на неговата свръхпроводимост”, пишат изследователите.

Макар да демонстрира частична магнитна левитация, съединението има значително електрическо съпротивление.

Това “силно предполага, че поведението, подобно на свръхпроводимостта в LK-99, докладвано от Lee et al., е причинено от структурния фазов преход на примеса Cu2S“, пишат изследователите.

В края на 2023 година международната научна общност е единодушна, че LK-99 не е свръхпроводник при стайна температура.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар