Потомци на британски робовладелци платиха репарации на Гренада

Потомци на британски робовладелци платиха репарации на Гренада

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Представители на британското аристократично семейство Тервелян, чиито предци през 19-и век са били робовладелци, се извиниха на народа на карибския остров Гренада и изплатиха репарации, предаде ДПА. Аристократичният род е разполагал с повече от 1000 роби и шест захарни плантации.

Лора Тервелян, която е кореспондентка на Би Би Си в Ню Йорк, написа в “Туитър”: “Семейство Тервелян се извинява на народа на Гренада за ролята на нашите предци в поробването на острова и се ангажира да изплати репарации”.Семейството възнамерява да дари 100 000 паунда за създаването на обществен фонд за икономическо развитие на острова.


Лора Тервелян каза, че този месец седем членове на семейството ѝ ще посетят Гренада, за да поднесат публично извиненията си.

По-рано журналистката е посетила острова за заснемането на документален филм. Тя разказа пред Би Би Си, че преживяването е било “наистина ужасяващо” и че е изпитвала срам, когато е гледала плантациите и инструментите за мъчения, използвани срещу робите.

“Човек не може да поправи миналото, но поне може да признае болката”, каза Лора Тервелян.

Тя допълни, че през 1834 г. предците ѝ са получили около 34 000 лири за загубата на своята “собственост” в Гренада, което в днешни пари е равностойно на около три милиона лири.

Потомката на аристократичния род призна, че даването на 100 000 лири почти 200 години по-късно може да изглежда “неадекватно”, но добави: “Надявам се, че даваме пример, като се извиняваме за стореното от нашите предци”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар