Потопи се безплатно в духа на Древна Сердика с виртуалната реалност в Централни хали

Потопи се безплатно в духа на Древна Сердика с виртуалната реалност в Централни хали

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Древна Сердика е била разположена на стратегическо място – на пътя между Изтока и Запада, в територия, богата на лековита вода. Около средата на I в. римски заселници започват постепенно трайно установяване в селището. Те пренасят със себе си значителна част от римските строителни практики – прави улици, пресичащи се под прав ъгъл, прецизни канализационно-водопроводни системи, частни и обществени сгради. В чест на управляващия по това време император Марк Улпий Траян, градът приема името му – Улпия Сердика.

Древна Сердика е била опасана от три крепостни стени, изградени през различни периоди за защита на жителите й (особено на по-знатните сред тях). Част от останките от античния град могат да бъдат видени в едноименния комплекс, който се гордее с това, че е най-големият музей на открито на Балканите. Немалко разкопки обаче чакат своя “звезден миг”, приютени в основите на стари и по-нови сгради в пулсиращия център на София, далеч от вниманието на градския поток. Пример за това са малко познатите римски останки в сутерена на сградата на Централните софийски хали. Години наред солидна част от Югозападната стена на стара Сердика беше буквално заключена в мазето на Халите, без какъвто и да е план или финансова възможност за представянето й пред широката общественост. С инвестиция от над 50 млн. лева Kaufland България възстанови сградата на Централни хали, а римските останки са достъпни в специално обособена зона за архитектура и културни събития. Безценните археологически разкопки не само са подобаващо представени, но и с помощта на експерти от Регионалния исторически музей (РИМ) – София, са превърнати в сърцето на нова модерна архитектурно-историческа среда. Пространството е превърнато в съвременно музейно пространство, което ще използва нови технологии при представянето на културното наследство.

Именно чрез специално разработена виртуална реалност посетителите в Централни хали могат да се потопят в разходка из улиците на нашата столица – но в Древна Сердика. В предстоящите дни от 31 май до 2 юни (от 11 до 19 часа) всеки може да се наслади безплатно на това пътешествие във времето.

Автори на виртуалната реалност са екипът на Анимейджър (www.animajor.com). Компания е създадена от Явор Бонев през 2010 г. и вече има реализирани над 200 международни проекта.

Тяхно дело е създаването на официалната церемония по откриване на най-големия крикет турнир в света, който се случва в разгара на ковид пандемията. 3D анимацията в комбинация със специално заснети известни певци и шоумени е гледана от над 60 милиона хора из цял свят. Анимейджър стоят и зад всички интерактивни презентации, както и VR преживявания в базиликата в Пловдив.

Най-много се гордея с това, което постигнахме с разходката из древна Сердика в Централни Хали. Това е шедьовърът ни от всички реализирани до момента проекти. Изработването му ни отне около 8 месеца. Благодарение на дългогодишния ни опит и работа по различни исторически обекти, създадохме най-автентичната и реалистична презентация на древна Сердика, правена досега. Получихме и не малко помощ от РИМ, които ни даваха насоки и ценни съвети за пресъздаването на епохата.“, казва Явор Бонев.


Снимка: Кауфланд

Той споделя, че историческите проекти са значително по-сложни от обичайните комерсиални такива, но и изключително вълнуващи. Приемат тяхната сложност като едно истинско предизвикателство, което да ги тласка към създаване на възможно най-съвършеното преживяване, което е постижимо.

Елате и се потопете в ежедневието на един горд народ, живял, творил и строил в тези земи преди близо две хилядолетия. Преживейте древна Сердика, чрез най-модерните технологии и осъзнайте, какво сме били и какво все още можем да сме.”, казва за финал Явор Бонев.

Съдържание на:
Кауфланд


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар