Потресаваща герберщина: 1 млрд. лв. даваме за 2 кораба

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерският съвет е дал съгласие Министерството на отбраната (МО) да сключи договора на стойност близо 1 млрд. лв. с ДДС за строеж на нови два модулни патрулни кораба с немската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG. Това съобщава “Капитал” като уточнява, че решението е взето на закрито правителствено заседание след края на редовното и не е оповестено официално.

Част от планираната сума от 171 млн. лв. може да бъде платена до края на годината, каза, цитиран от БНР, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. По думите му в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за новите кораби, а сумата до милиард ще бъде изплащана за пет години.

Междувременно до медиите бе разпратено съобщение от адвокат Методи Г. Методиев, представящ се като пълномощник на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, останала на второ място в надпреварата. От името на доверениците си юристът твърди, че е имало много сериозни и груби нарушения на правилата за провеждане на процедурата, офертата на неговите клиенти е била “оценена с най-много точки по всички показатели: технически параметри, индустриално сътрудничество с местната индустрия и цена”, но италианската компания не е избрана за изпълнител.

Според източници на “Капитал” в МО италианската оферта действително е била с по-добри технически параметри на военните плавателни съдове и оферта за индустриално сътрудничество, но цената е била с около 30% над пределната, определена от Народното събрание. Производителят е обжалвал в съда решението на комисията, но съдът е отказал да гледа делото по същество, защото е решение на правителството по въпрос, засягащ националната сигурност.

В парламентарния контрол е депозиран въпрос по темата към министъра на отбраната Красимир Каракачанов, се вижда от деловодната система на Народното събрание. Задава го депутатът от БСП Георги Стоилов.

Въпросът е постъпил на 30 октомври, а днес е публикуван и отговорът на министъра. В него се казва, че ценовото предложение на Fincantieri “дори и след редуциране не влиза във финансовата рамка”. и именно затова офертата е оценена, но не е класирана. Добавя се, че Междуведомствената работна група се е водила от принципа за постигане на икономически най-изгодната оферта в рамките на финансовата рамка, определена от Народното събрание и постигане на заложените необходими отбранителни способности.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар