Потресаващо! Боко и Каскета откраднали 11 милиарда в биткоини

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

11 273 803 200 лв. цената на “изчезналите” от митниците ни “арестувани” биткойни – един позаглъхнал невероятен и при това международен скандал от управлението на ГЕРБ преди няколко години.

За него припомни покрай скока на криптовалутата до над 33 000 долара за 1 шефът на Биволъ и bird.bg Атанас Чобанов:

“10 000 000 000 лв.
Арестуваните през 2017 г. 213 576 биткойна вече струват повече от 10 милиарда лева. 33000 долара за койн!
Ако България беше държава, щеше да разполага сега с един сериозен фонд, с който да развива иновативни технологии.
Но понеже сме територия с крадливи вождове, койните изчезнаха.
Имам предложение към мераклиите за анкетни комисии в следващото Народно събрание да включат и Комисия за изясняване на фактите и обстоятелствата около изчезналата криптовалута. КИФОИК”.
Припомняме цялата история от международното журналистическо разследване, публикувано у нас от Биволъ на 28 ноември 2017 г: “В деня, в който криптовалутата биткойн премина психологическата граница от 10 000 долара, МВР отказа да каже как се разпорежда с 213 519 биткойна конфискувани в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници.

Съобщението на международната правоприлагаща служба SELEC за конфискуването на такава сума от криптовалутата е от 29 май и може да бъде видяно тук или тук. В него иззетите биткойни се оценяват по тогавашния курс на 500 милиона долара.

Междувременно беше създадена криптовалутата Bitcoin Cash, като всеки притежател на Bitcoin получи същото количество Bitcoin Cash. Сега Bitcoin Cash струва над 1500 долара.

По днешния курс 213 519 BTC плюс още толкова Bitcoin Cash достигат внушителната сума от 2,45 милиарда долара, или над 4 милиарда лева.

Въпросите, които Биволъ зададе на МВР по реда на ЗДОИ имаха за цел да се даде публичност на информацията как се управлява и съхранява това внушително имане, което може много лесно да бъде присвоено.

За да се предотвратят злоупотреби е достатъчно да се публикуват публичните ключове на портфейлите, в които са складирани биткойните. МВР обаче отказва да го направи.
В отказа да предостави обществена информация МВР пише, че исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствен отдел към Специализирана прокуратура, която ръководи разследването.

Не е ясно обаче какво пречи да се публикуват публичните ключове, след като информацията за конфискуваните биткойни вече е споделена официално с международната институция SELEC.
Огромен успех или чутовен крипторезил?

Съществува и хипотеза, че МВР е заблудило международните партньори, подавайки грешна информация за иззетите биткойни. Всъщност, ако липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са seized в смисъл на “иззети”.

Това няма да е първият анекдот сътворен от българските правоохранителни органи, но със сигурност ще е най-голямото изхвърляне публикувано като официална информация.

Предизвиква съжаление фактът, че нито една българска медия освен Биволъ не следи темата и не задава въпроси на българските власти за това национално богатство, което при условие, че съществува, би могло да се инвестира и умножи “на ползу роду”.

Най-голямата потвърдена конфискация на криптовалути до момента е 144,336 биткойна, след като ФБР разби сайта “Пътя на коприната”. Биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар