Борел

Потресаващо! Борел предложи да се изземат замразените резерви на Русия за възстановяване на Украйна

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност подчерта, че въпросът за финансирането на възстановяването на Украйна е един от ключовите приоритети на ЕС.

 

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че страните от ЕС трябва да обмислят изземването на замразените руски валутни резерви, за да насочат тези средства към възстановяването на Украйна. Това се казва в негово интервю за Financial Times, публикувано в понеделник.

Главата на европейската дипломация отбеляза, че САЩ по-рано са поели под свой контрол милиарди долари активи, принадлежащи на афганистанската централна банка, отчасти за потенциална компенсация на жертвите на тероризма, както и хуманитарна помощ за страната, и че ще бъде е възможно да се обмислят подобни стъпки с руските резерви.

„Бих гласувал „за“, защото е много логично“, каза Борел пред изданието.

Той подчерта, че въпросът за финансирането на възстановяването на Украйна е един от ключовите политически въпроси, предвид «невероятното количество пари», които трябва да бъдат задействани. Официални лица от ЕС вече проучиха дали руските резерви могат да бъдат използвани по някакъв начин за възстановяването на Украйна, но Брюксел досега не е дал предложения по въпроса.

По-рано главата на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че в резултат на западните санкции около 300 милиарда долара от златните и валутни резерви на Русия са замразени.

Петя Паликрушева

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар