ПОТРЕСАВАЩО! „ГЕРБ продадоха държавата на Домусчиев за 58 млн. лева.“

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„ГЕРБ продадоха държавата за 58 млн. лева.“ Така зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов определи коалиционния партньор на партията му във властта.

Причината – окончателно приетото изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, според което ангажиментите по приватизационни договори вече ще важат за 5, а не за 10 години.

Текстът има и ретроактивно действие, което значи, че ще важи и за вече сключени договори. Така задълженията на братя Домусчиеви за Български морски флот (БМФ) ще бъдат опростени, а вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ако това стане, е готов да жертва участието си в коалиция.

Предложението ангажиментите да важат за 5 години по-малко е направено от депутата от „Атака“ Николай Александров, а предложението това да важи и за сключени договори е направено от Емил Димитров-Ревизоро. При окончателното приемане на промените от парламентарната комисия по икономика обаче е станало разминаване и предложението на Димитров не се е отнасяло за това на Александров. В пленарната зала председателят на правната комисия Данаил Кирилов направи редакционно предложение текстът на Димитров да се отнася към този на колегата му от „Атака“.

По-късно на въпрос дали с тези текстове са подарили на Домусчиев 58 млн. лева, Кирилов отговори: „Нищо подобно. Искам да подчертая – нито аз, нито ГЕРБ сме правили поправки по тези два параграфа. Проверете доклада, ще видите кои са вносителите. Аз съм бил длъжен, доколкото съблюдавам процедурата в пленарна зала, и съм взел становище по процедурата“.

Според НФСБ обаче нямало проблеми в текстовете на колегите им в „Обединените патриоти“, а с редакционната поправка, която Кирилов е направил в зала. Депутатът от партията на Валери Симеонов Христиан Митев обяви, че двете поправки поотделно е нямало да облагодетелстват Домусчиеви, но с връзката, която е направил между тях Кирилов, нещата се променят.

От „Обединените патриоти“ се опитаха да отложат гласуването на точно тези текстове, но безуспешно. Самият Димитров, който днес не беше в парламента, е изпратил писмо, с което иска предложението му да бъде оттеглено. Но Кирилов обяви, че това няма как да стане, защото текстът е подкрепен от икомоническата комисия. До искането на депутати от НФСБ текстът да бъде оттеглен се стигна, след като по-рано днес пред БНТ вицепремиерът Валери Сименов обяви, че ако текстовете бъдат приети, „депутатите на НФСБ ще жертват коалицията“.

След гласуването на текстовете обаче народните представители от партията на Валери Симеонов не обявиха, че напускат коалицията. От НФСБ коментираха, че колегите им от „Атака“ са били да изтеглят текстовете, но това така и не стана. „Страшно е, когато една коалиция се продава за лесни пари. Страшно е, когато в България има царе. Преди това имахме един цар Киро, сега имаме цар Киро 2. В момента всички ние сме от НФСБ и сме безкрайно възмутени и се питаме докога ще продължи тази непочтена игра от страна на колегите от ГЕРБ“, каза Валентин Касабов.

На въпрос дали НФСБ ще изпълни заканата на лидера си, Касабов отговори: „Предстои да бъде обсъдено“. Той подчерта, че няма напрежение в „малката коалиция“ („Обединени патриоти“) между ВМРО, Атака и НФСБ. „Чух се с Валери Симеонов и той каза, че има страх от Домусчиевите“, каза още Валентин Касабов. След многократно настояване на журналистите да обясни какво има предвид, той каза, премиерът имал зависимост от Домусчиеви.

Защо НФСБ подозират облагодетелстване на Домусчиеви

В края на тази година изтича 10-годишният срок, в който приватизаторите на БМФ имат определени условия. Наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което догодина ще трябва да платят 58 млн. лв. неустойка.

„Задължение е да запазят 1 300 000 тона плавателни съдове. Толкова водоизместимост трябва да имат корабите, които да останат до 10-тата година. След приватизацията започва едно лудо рязане за скраб на кораби и в крайна сметка тонажът на корабите се намалява до 900 хил. тона“, обясни по-рано днес Валери Симеонов. С приетите днес промени обаче срокът, в който приватизаторите на БМФ трябва да изпълняват тези условия, беше намален на 5 години. Така на тях няма да им се налага да плащат неустойката от 58 млн. лв, защото за тях срокът ще е приключил преди повече от 4 години.

източник: gudelnews

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар