ПОТРЕСАВАЩО! ГЕРБ тайно дали концесия за злато в Странджа за над 50 млрд. лв. За нас – 2%

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева.

Те се намират по поречията на реките Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач.

Според наши източници, американска корпорация вече извършва добив, но заради голямото обществено напрежение, концесията е отдадена тайно от Бойко Борисов.

Припомняме, от сега действащата концесия на “Дънди”, получаваме 2%.

Вероятно и новата е така – премиерът трябва някак да се отплаща на господарите си, които го крепят на власт.
В последните месеци се наблюдава и много сериозен любителски интерес за добив на самородно злато.
Паралелно с търсенето на съкровища от времената на Римската империя и Древна Тракия, вече има и професионални златотърсачи, които пресяват речния пясък.

Има и хора със специална екипировка и техника за откриване на подобна руда, както и на диамантени залежи. Пикът през годината беше през септември, когато десетки професионални търсачи на ценния метал се събраха на събор в Странджа.
Създадена е и специална Асоциация на златотърсачите. Според нейните членове Странджа е една от най-богатите на ценни метали планина, а река Велека има много богата златоносна жила.

В недрата на планината се крият огромни количества злато, които били разделени на няколко жили, казват специалистите. Част от тях продължават и на турска територия, други стигат до полите на Сакар планина.

Според профисионалните търсачи Странджа остава едно от неразработените места за добив на злато, макар че тук ценният метал се е добивал още от древни времена.

И сега под земята има големи залежи
Тези информации са обусловени и от историческа гледна точка. По времето на Древния Рим планината е била разкопана в десетки рудници, в които се е добивало злато.

„Тук е била една от големите златни мини на империята – коментира един от краеведите в Странджа Велко Велков, който е и популярен изпълнител на народни песни. – Мога да кажа, че цялата планина е разкопана от дълбоки тунели.
В земята под Странджа има много злато. Залежите са в дълбочина и изискват повече подготовка.

По течението на реките обаче също има находища. Районът е бил изключително важен за римската аристокрация и върхушка. Със златните отливки от тази планина са се отсичали цели емисии римски монети. Самото качество на метала също е много високо и стига до 22 карата. По турско време тук също се е добивало злато.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар