Кирил Петков: Получихме сигнали, че ГЕРБ и ДПС са купували гласове

Потресаващо! За Коледа пращаме оръжие на Украйна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Решението мина със 148 гласа “за”, 46  – “против” и един “въздържал се”

Помощта е изцяло съобразена с приоритетите на Украйна, каза военният министър

БСП наруши Правилника на НС

България ще изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, реши днес парламентът на първо четене. Това трябва да стане след указ на президента и върховен главнокомандващ.

“За” проекторешението, предложено от МС, гласуваха 148 депутати, “против” – 46, а “въздържал се” – един. ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ и “Български възход” го подкрепиха единодушно. От ПП един депутат се въздържа, а останалите гласуваха “за”, “Възраждане” гласува единодушно “против”. От “БСП за България” единствен Явор Божанков бе “за”, а останалите му колеги бяха “против”.

Точката за оказване на военна и военнотехническа помощ бе включена извънредно в пленарното заседание. Това веднага предизвика остри спорове, които продължиха повече от три часа. Депутати от БСП се опитаха да блокират разглеждането на двете извънредни точки с процедурни хватки, но без успех. Подкрепа получиха единствено от “Възраждане”.

В началото на дебатите заседанието беше закрито, но по-късно отново стана публично. По време на закритата част депутати БСП излъчваха на живо чрез телефоните си в социалните мрежи случващото се в пленарната зала, с което нарушиха правилника на НС.

Заседанието не мина без обичайните обвинения за “Коалиция на войната”, “мир, ама руски мир”, “национално предателство”, “опорки на Путин.

“Помощта, която ще дадем, е изцяло съобразена с приоритетите на Украйна. Не даваме нито С 300, нито самолети МиГ -29, нито Су- 25”, заяви сутринта министърът на отбраната Димитър Стоянов и припомни, че при анализа за определянето на помощта, която може да бъде оказана, подходът е бил консервативен, с оглед на осигуряването на всички способности на Българската армия.

Решението предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от ВС на Украйна годишно в България за подготовка на бойни санитари, участието на до 50 български военнослужещи за обучение в държави от ЕС и/или в България, а до 5 български офицери и сержанти ще участват в Многонационалното командване на ЕС в Полша и/или за специализирана подготовка в Германия.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар