Потресаващо! Кандидатът на ГЕРБ за президент инсталиран от Пеевски в СУ (Документи)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 17.11.2015 г., Анастас Герджиков бе избран за Ректор на СУ. В тази публикация ще прочетете повече за този избор, както и за кариерата на Анастас Герджиков във Фонд “Научни изследвания” (шеф на Фонда) и Министерството на образованието и науката (заместник-министър).

Седмица преди Анастас Герджиков да бъде избран за ректор във вестник “Труд” се появи статията “Вън търговците от Алма Матер”. Публикацията нямаше автор. По най-грозен начин тази статия вмени на обществото, че опонентът на Герджиков в надпреварата за ректор, Тони Спасов, буквално ще съсипе и разграби Софийския университет.

Веднага след избора му за ректор започнаха да се появяват публикации със суперлативи за Герджиков в медии и сайтове, приближени и обвързани на Делян Пеевски – депутат от ДПС.

“Проф. Анастас Герджиков – класика и прогресив” – Монитор

“Проф. Анастас Герджиков – точният” – Труд

Кариерата му като заместник-министър

Georgi-Goranov
Георги Горанов – бивш депутат от ДПС

Работейки в Министерството на образованието и науката, Анастас Герджиков си партнира с лицето Георги Горанов, който също работи в МОН и е подчинен на Герджиков. Тогава Горанов следи изкъсо дейността на Герджиков.

 

Кариерата му като шеф на Фонд “Научни изследвания”

През 2008-2009 г. Герджиков управлява Фонда и си тръгва от него заради масови скандали. Години след това Агенцията за държавна финансова инспекция установява значителни нарушения по време на управлението на Герджиков, но поради изтекла давност е невъзможно да се се търси отговорност от Герджиков. От Агенцията за държавна финансова инспекция установяват и нарушенията в няколко обемни (съдържащи стотици страници) доклада.

Ето и част от заключенията:

ADFI

Последствия за Герджиков от тези му действия няма и до днес.

Веднага след напускането на Фонда, Герджиков става заместник-ректор на Софийския университет. Предлага го Иван Илчев.

cbef57ae094e7ebc71071f1dff4c1bb2_big
Таня Лозева Петрова

През 2013 г. в Поделение “Социално-битово обслужване” към СУ работи Таня Лозева Петрова, която в същото време е кандидат за депутат от ДПС, заедно с Георги Горанов.

 

 

 

tanq

Същата е нарушавала правилника на Университета и е развивала партийна дейност на територията му за което свидетелстват доклади на служители от ПСБО.

sandvichi 1
В студентското общежитие – бл. 18 незаконно са се съхранявали сандвичи, минерални води и провизии на ДПС в нощта преди изборите на 12.05.2013 г.

Установява се и, че няколко хиляди ЕГН-та на студентите са изтекли към ДПС. По този случай вестник “Капитал” публикува статия – “Как 4772 ЕГН-та потънаха в Алма матер”.

Резултатът от схемата е налице – Георги Симеонов Горанов е избран за депутат от 23 МИР в София-град от партия ДПС.

След тези скандали, през септември 2015 г. Таня Лозева Петрова напуска ПСБО. Но само след няколко месеца – през февруари 2016 г. е върната в Университета. Анастас Герджиков предлага да се разкрие нов отдел в централната университетска администрация (отдел “Ремонти и снабдяване”) и я назначава за негов началник. Тя пък си избира човек, който да подпомага дейността ѝ – Георги Божанин, който днес заема длъжностите: главен мениджър на СУ и началник на отдел “Имоти” в СУ.

Също в началото на 2016 г., месец след като е избран за ректор на СУ, Анастас Герджиков предлага и Академичният съвет разкрива нов отдел – “Вътрешен финансово-административен контрол”. До днес в този отдел работи само един човек – Иво Петров Михайлов. Личен приятел и “момче за всичко” на Георги Горанов, преди да дойде в СУ, Иво Михайлов работи в ДАНС, но бива освободен заради своята некадърност и способност да създава конфликти. По времето когато Горанов е депутат, Иво Михайлов е негов личен шофьор и

Иво Петров Михайлов – бивш служител на ДАНС и настоящ началник на отдел в СУ, който затвърди името си на “Университетското гестапо”

също така ползва студентските общежития на СУ, за да се среща с жени за по една вечер. Анастас Герджиков го назначава в СУ, за да следи изкъсо всичко и още през февруари 2016 г. той се заема с “чистка” в ПСБО. Следват незаконни уволнения на служители, които след това осъждат Софийския университет. Университетът е осъден и заплаща обезщетения на тези служители в размер на няколко десетки хиляди лева. В ПСБО се създава масов хаос – напускат много и дългогодишни служители. А само преди няколко месеца е назначен и нов директор, който бе управител на Творческия дом в Китен, където от Герджиков бе освободен и тамошният дългогодишен директор – Веселин Йорданов. По време на управлението на Йорданов, Творческият дом бе с печалби, а от 1 година е със загуби.

su-dava-hilqdi-levove-za-alkohol-studentite-stoqt-na-studeno-325483След чистката в ПСБО, Иво Михайлов се заема с Университетското издателство, където настоява за уволнението и на тамошния директор – Димитър Радичков, което се и случва през пролетта на тази година. Това предизвиква нов скандал в Академичния съвет, където декани и преподаватели изразяват възмущението си от тези действия на ректора. От Агенцията за държавна финансова инспекция пък не констатират никаква вина на Димитър Радичков, за което докладва един от членовете на Академичния съвет – студентът Симеон Георгиев. През септември тази година на Академичен съвет преподаватели изнасят данни и факти, че Университетското издателство запада.

Симеон Георгиев и Стефан Радов – студентите, които са непреклонни пред злоупотребите в Софийския университет

Иво Михайлов също така подава и сигнали в Прокуратурата срещу двамата най-активни студенти в Академичния съвет – Симеон Георгиев и Стефан Радов. Прокуратурата констатира пълна липса на доказателства и вина на двамата студенти. Те са призовавани от Главна дирекция “Национална полиция”, където дават показания за вменените им престъпления. През месец май тази година, разбирайки, че този отказ на Прокуратурата се обжалва от Ректора, те алармират, че са обекти на безпрецедентен тормоз от страна на Иво Михайлов и след скандал в Академичния съвет, ректора е принуден да прекрати преписката в прокуратурата. Преподаватели категоризират тези действия на ректора като “преследване”, което е видно от протоколите на Академичния съвет.

Любомир Спасов и Делян Пеевски

site_dekan
Любомир Спасов

За близките отношения на декнана на Медицинския факултет – Любомир Спасов, който е и шеф на Правителствена болница, с Делян Пеевски и Ахмед Доган свидетелстват множество публикации от интернет пространството, а и самият Любомир Спасов не отрича това.

“Пеевски ли купи имението на шефа на Правителствена болница” – ФрогНюз

“Чрез д-р Спасов вкарват модела “Пеевски” в здравеопазването според пациенти” – НюзБГ

20140212_0091
Делян Пеевски – депутат от ДПС

Публична тайна в Университета е, че Любомир Спасов прави всичко възможно Анастас Герджиков да бъде избран за ректор и през мандата му го защитава безапелационно. За тези заслуги е и достойно възнаграден – получава за подарък сградата на бул. “Ал. Стамболийски” и ул. “Опълченска”, също така през 2017 г. и 3,5 млн. лв за капиталови разходи на Медицинския факултет. Прочети тук

От Вас, уважаеми делегати на Общото събрание, зависи бъдещето на нашия Университет. Този ректор е най-опороченият човек, заемащ длъжността ректор в цялата история на Софийския университет. Това несъмнено съсипва имиджа и авторитета на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, което със сигурност ще бъде записано и в историята на СУ. Колко още ще търпим този позор? Това ли искаме да оставим на бъдещите поколения?!?

Untitled1

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар