Потресаващо! Лорер ще управлява близо 17 млрд. лева от ЕС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Значителен евроресурс от 16.7 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство на иновациите и растежа (МИР), ръководено от близкия до премиера министър Даниел Лорер („Продължаваме промяната“).

Неговата администрация ще „дирижира“ усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, чийто ресурс е 12.6 млрд. лв., а също и още две европрограми за общо над 5 млрд. лв.. Новината бе потвърдена в петък по време на парламентарния контрол от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова как ще се гарантира независимо управление и как няма да се смесват и дублират дейности по програмите.

Кои европари ще управлява МИР?

От думите на министър Лорер стана ясно, че наред с плана за възстановяване той ще управлява и бъдещата програма за бизнеса „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с ресурс 1.222 млрд. евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни изследвания, иновациии и дигитализация за интелигентна трансформация с ресурс от 885 510 000 евро.

Така, общата сума на средствата, за които ще отговаря Министерството на иновациите, ще бъде близо 17 млрд. лева.

„Управлението на средствата по двете нови програми и по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде осъществявано от служители с дългогодишен опит – главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, която вече е в МИР и успешно е управлявала две европрограми в предходния програмен период. Няма нищо ново в това един орган да управлява повече от една програма. Всъщност, може би правилният въпрос е защо двете програми са били разделяни досега“, обясни Лорер по време на парламентарния контрол.

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има досег с темата за европарите в новата ѝ длъжност като началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Виолета Лорер на два пъти бе зам.-министър на Асен Василев (в качеството му на служебен министър) – през 2013 г. в Министерството на икономиката и през 2021 г. – в Министерството на финансите. В МФ Виолета Лорер отговаряше за Фонда на фондовете, който също управлява пари по европрограми.

Средства по бъдещата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

Положителни сигнали от ЕК

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост министър Лорер информира, че вече има положителни коментари от ЕК. Брюксел е оценил високо това, че страната ни вече има избрано редовно правителство след период на политическа нестабилност.

„В момента преговаряме с ЕК в изключително добър дух. Те са изключително обнадеждени, че тук има избрано правителство  след период на икономическа нестабилност и заявка за ново обединено управление, фокусирано върху добавената стойност на инвестициите, повишена видимост за бизнеса и нулева толерантност към корупцията“, каза Лорер.

Министърът добави, че коментарите на ЕК го карат да вярва, че правителството е в изключително напреднала фаза по изготвяне на програмите и по Плана за възстановяване и устойчивост, и бъдещите европрограми.

Преди броени седмици премиерът Кирил Петков посочи, че България отново преработва Плана си възстановяване. Основните критики на ЕК бяха свързани със сектор енергетика и ангажимент на България за крайна дата за затваряне на „мръсните“ мини, както и за ненадеждната съдебна система. България, която миналата година почти девет месеца нямаше редовно правителство, е единствена, която не внесе за одобрение плана си през 2021 г. и не успя авансово да използва предвидените средства.

Министър Лорер посочи още, че именно съгласувано с Брюксел ведомството му работи програмите да се допълват и надграждат, но не и да се дублират:

„Съобразявайки се с изискванията на Комисията – всяка една от споменатите програми разписва как същите се допълват и надграждат, без да се припокриват не само помежду си, но и с останалите програми за България. Демаркацията е по типове интервенции и бенефициенти“.

Министърът добави, че важният въпрос е синергията по програмите.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на регионалното развитие Деница Николова определи управлението на толкова много европрограми като изключително амбициозна задача. Тя предупреди, че забавяне по тях след 2023 г. ще доведе до загуба на средства.

„Трябва да сте наясно, че от 2023 г. има правило, по които България ще започне да губи средства още преди да е започнала да ги усвоява“, каза Николова.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар