Потресаващо! САЩ натискат България да се обърне срещу Русия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България се намира в изключително неизгодна позиция, тъй като и САЩ, и Русия й оказват натиск да се съобразява с тяхната политика и да реализира техните цели.

Това мнение изрази пред Lupa.bg водещият германски политолог проф. Александър Рар. Повод за подобен коментар му дава последното развитие на събитията, свързани с официалния старт на газопровода „Турски поток” за пренос на газ от руското пристанище Анапа до Турция.

Тържествената церемония за пускането в експлоатация на тръбата бе на 8 януари в Истанбул в присъствието на президентите на Русия, Турция и Сърбия – Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич, както и на българския премиер Бойко Борисов. САЩ отдавна настояват европейските страни да не участват в никакви енергийни проекти, свързани с Русия. Американският президент Доналд Тръмп наложи санкции за участие в газопроводите „Турски поток” и „Северен поток”-2, които са за пренос на руски газ към Европа. От друга страна в края на миналата година руският президент Владимир Путин упрекна България, че бави строителството на газопровода през наша територия.

„За Америка е важно ключови в стратегическо отношение страни да провеждат политика на сдържане на Русия. Според американската концепция това са Румъния, Полша, Украйна, която не е член на НАТО, но се възприема като част от политиката на възпиране на Русия. България също е част от тази американска политика най-вече в енергийната сфера и в контекста на енергийните отношения между ЕС и Русия”, коментира проф. Рар пред Lupa.bg.

„Ако на България й бяха разрешили да има „Южен поток“ газопроводът много отдавна щеше да бъде построен и Русия без проблем щеше да транзитира газ през България в Европа. Но Америка оказа огромен натиск и забрани този проект, както се опитва сега да спре и „Турски поток“, и „Северен поток“-2. Политиката на САЩ е да изтласка Русия и руския газ от Европа, да докара в Европа американски газ и да лиши Русия от възможността да печели от европейския пазар. Целта е американците да печелят от европейския пазар. Тази политика се утвърди още при Барак Обама, а сега се затвърди при Доналд Тръмп”, анализира проф. Рар, който е научен директор на Германо-руския форум в Берлин и съветник на руската компания „Газпром“.

По думите на германския политолог американците възприемат европейския пазар като свой. „Американците казват на европейците: „Ние плащаме вашите сметки в НАТО, затова вие сте длъжни да купувате нашето оръжие и нашите самолети. Вие сте длъжни да купувате нашия газ и нашите високи технологии. Не може да купувате тези неща от Русия или от Китай. Може да ги купувате само от нас. А ако не го направите, ние ще ви накажем чрез налагане на санкции и ембарго на вашите стоки.“ Нито едно американско правителство през последните 7 години не е предприемало подобни стъпки. Направи го обаче администрацията на Тръмп”, добави Александър Рар.

Експертът е категоричен, че газопроводът „Северен поток“-2 за пренос на руски газ през Балтийско море до Германия ще бъде построен, въпреки наложените от Вашингтон  санкции и въпреки оттеглянето на швейцарската компания, която полага тръбите по морското дъно. Според проф. Рар Русия има техническа възможност да завърши строежа и газопроводът да заработи през тази година.

“САЩ нареждат на европейците да купуват единствено американски втечнен газ. Америка настоява Европа да не купува руски газ, а също така Русия да плаща на Украйна. Но сега Русия се договори с Украйна и транзитът на газ ще продължи да минава през Украйна. САЩ не искат Русия да печели от износа на газ. И Тръмп открито заяви това. Думите на американския президент звучат горе-долу така: „Русия не е наш приятел, Русия е наш съперник, дори враг, а вие, европейци, купувате вражески газ”, анализира пред Lupa.bg германският експерт.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар