Продължаваме промяната калинки

Потресаващо! Сложиха шеф на барове в борда на Булгаргаз

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Целият борд на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ е бил сменен от собственика му – „Българския енергиен холдинг“, на заседание, състояло се в петък в 17.30 часа, сочи протокол от него, публикуван в Търговския регистър.

Час по-късно се събират новите в съвета на директорите и са избрани новият шеф на дружеството и новият председател на борда. Обстоятелствата скоростно са внесени за вписване.

 

Така след продължили близо два месеца атаки от страна на новия енергиен министър Александър Николов от „Има такъв народ“ срещу шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов, че не миксирал добре газовите доставки за страната, за да намали цената на природния газ, той е отстранен. Заедно с него са махнати и Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев.

На тяхно място са избрани Иван Топчийски, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова. Тя и Йоцов единствени от новите имат опит в газовата сфера. Славова е дългогодишен юрист на газовото дружество и е участвала в редица газови преговори с „Газпром“, както и при уреждането на газовите доставки от Азербайджан, за които Павлов е упрекван, че не може да осигури в пълния им размер от 1 млрд. куб. м годишно. Той пък твърди, че това е невъзможно, защото не е изградена газовата връзка с Гръция. Заради това дружеството бе проверявана от полицията и ДАНС, а Павлов изрази надежда тази проверка да установи истината около спора му с Николов за цените на газа и осигуряване на доставките .

Людмил Йоцов, който става директор, преди години е бил финансов директор в дружеството, а допреди да го оглави сега е бил директор стратегическо планиране на „МЕТ Енерджи Трейдинг България“. Това според някои експерти е конфликт на интереси. Според други не е, в полза на държавния газов доставчик, тъй като е добър специалист. Останалите нови хора в борда на „Булгаргаз“ нямат никакъв опит в газовата сфера, става ясно от проверка на техните кариери.

Освен това избраният за директор на доставчика Людмил Йоцев все още е съдружник във фирмата „Фев 25“, която се занимава с търговски сделки в страната и в чужбина и всякаква разрешена от закона дейност.

Станалият председател на съвета на директорите Иван Топчийски пък е бил управител в редица фирми, които вече са заличени, според Търговския регистър. Сред тях са „ПаритеНи“, „Гювеч.бг“, „Нет-Инфо“ и „Намерими“.

Най-интересен е опитът на Антон Адамов. До края на април 2021 г. той е бил управител на фирмата „ТеатроБийч“, която е управлявала дискотеки, нощни клубове и барове, сочи проверка на Mediapool в Търговския регистър

Стефан Войнов също все още е съдружник във фирма „Нет Инвестмънт“, чиято дейност е обработка на земеделски земи, оран, торене, пръскане. Съвсем наскоро е прехвърлил дела си във фирмата „Телеком Кансълтинг Партнърс“, която се занимава с иновации, консултации и комуникации. До 2011 г. е бил съдружник и във фирмата „Нонда“, която се занимава с търговско посредничество.

В решението на „Българския енергиен холдинг“ не са посочени никакви мотиви за смяната на сегашния борд, който бе избран по изискванията на Закона за публичните предприятия. Не е ясно и по какви критерии са избирани новите, но е интересно, че единственият от тях с опит на газовия пазар – Анжела Славова, не е избрана за директор,

Не е ясно дали освободените ще обжалват решението си пред съда и ще поискат спиране на вписването на обстоятелствата.

Павлов бе назначен за директор на „Булгагаз“ през 2016 г., преди това бе негов финансов директор. През януаи 2017 г. бе назначен за служебен министър на енергетиката от  президента Румен Радев и затове се смяташе за негов човек.

Предстои да се види и какво окончателно заявление за цената на газа през февруари ще внесе новият борд, ако разбира се успее да влезе във владение до 1 февруари, когато трябва да е ясна и стойността на синьото гориво на вътрешния пазар за следващия месец.

Предложената от освободения борд цена е 114.31 лв., което е спад с 14 на сто спрямо сегашната цена, а преди дни Павлов каза, че спадът може да достигне и 18 на сто.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар