Потресаващо: Умъртвяват всички животни в свинекомплекса в Голямо Враново

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички животни в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, трябва да бъдат евтаназирани.

Това е окончателното решение на Агенцията по безопасност на храните. От ръководството на предприятието казаха за БНТ, че ще изпълнят заповедта, но се надяват да възстановят производството си в най-кратки срокове.

Свинекомплексът в русенското село Голямо Враново, където до момента са евтаназирани 12 хиляди животниз, ради африканската чума, трябва да продължи да изпълнява заповедта на Агенцията за безопасност на храните и да евтаназира свинете, които все още не са унищожени. От ръководството на предприятието поискаха здравите животни, които са в отделен блок, да бъдат запазени.

Доктор Георги Чобанов – директор на дирекция “Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” в БАБХ: “Законодателството е категорично и ясно – всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни.”

От свинекомплекса смятат, че е можело да се направи изключение, предвидено в европейските директиви, и част от прасетата, които се отглеждат отделно и са в процес на угояване, да могат да бъдат реализирани на пазара.

Правиха се различни анкети как точно трябва да се процедира със заболяването, дали трябва да се евтаназират животните, дали трябва да се променят меките, всичко останало. Никой не попита дали гражданите искат да купуват такова месо. На практика то е абсолютно безопасно, пак искам да потвърдя, но така или иначе има една уплаха у хората, че това месо може да е опасно”, заяви Чобанов

Доктор Георги Чобанов каза още, че законодателството не позволява месо, произведено в заразени ферми, да се търгува в други държави.

От свинекомплекса в село Голямо Враново заявиха, че сами ще умъртвят останалите 17 хиляди животни и ще вземат всички мерки за биосигурност. Но ще разчитат максимално бързо да започнат ново производство, а не след 5-6 месеца, каквито са изчисленията на специалистите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар