Потресаващо: 53 000 медици избягаха по времето на ГЕРБ диктатурата

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Недостигът на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния в дълбока криза, пише немският Der Tagesspiegel.

Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето в Германия. Статистиката е особено отчайваща на фона на стремглаво покачващия се брой на заразени с К19.

Но кабинетът Борисов сам призна, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти – професионалисти.
Статистиката на БЛС е по-скромна и сочи тревожни, но по-малки числа: годишно у нас завършват 650 лекари, а 450 от тях напускат страната. Само между 2015 и 2017 г. – кабинетът Борисов 2, България са оставили 1692-ма медици и са се установили в различни държави предимно в ЕС.
Проверка на Клуб Z показа, че в Германия например практикуват близо 1700 лекари с български паспорт, но има и една необхваната от статистиката голяма част наши лекари, които вече са получили германско гражданство.
Експертите от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в у нас и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.
Припомняме, че последния доклад на БСК се отчита сериозно застаряване и дефицит на работната сила във всички основни сфери у нас. Според данните лицата над 50 г. заемат 51% в сектор хуманно здравеопазване, тук може да се добави и социалната работа, където този дял вече прехвърля 57%. Други 30% от медиците у нас са надхвърлили 60 г.

В същото време българските власти сами си признаха в писмо до ЕК, че сме №125 по задържане на таланти т.е има огромно бягство на професионалисти от най-важните сфери. Това означава, че качествените специалисти напускат страната, а на тяхно място не идва никой.

За да спре това изтичане на ценни и скъпо струващи като обучение кадри, Румъния обмисля въвеждането на специална такса, която приемащите страни да плащат на държавите, в които медиците са получили образованието си. Таксата, която една страна получава за всеки емигририал обучен от нея лекар, ще може да се влага в заплатите на оставащите, така че доходите им да се вдигнат достатъчно, за да спрат или поне значително да намалят емиграцията им.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар