Потресващо! Българската мусака най-опасна за климата в ЕС, според проучване на BBC

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приготвяне на мусака е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Това показна проучване на изданието Good Food за BBC. Анализ на вредните емисии показва, че отделени вредни емисии при готвенето на балканското ястие, се равняват на 47 минути шофиране с автомобил.

Измежду вариантите на ястието на Балканите като „най-опасна за климата“ е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.

Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.

Темата вредна ли е мусаката беше широко дискутирана в социалните мрежи.  „Да, храната ни може да се измери в изразходвана вода и енергия, както и със своя въглероден отпечатък при нейното отглеждане, преработка, транспорт, съхранение и приготвяне“. Това написа във фейсбук вицепремиерът по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция. Освен това българската мусака съвсем не се прави с кайма само от телешко месо, а най-често е от смес на свинска и телешка, което също намалява нивото на емисиите.

Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб.

Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар