Потресващо! Сандов оставя 1200 души на улицата. Нагло затваря ТЕЦ Брикел

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че на ТЕЦ „Брикел“ е наложена административна мярка за затваряне на предприятието.

„Прегледахме цялостно комплексното разрешително и беше съставен протокол, който е при ТЕЦ „Брикел“. Установено е, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения, поради което ще наложим принудителна административна мярка затваряне. Дадох и допълнителна информация на министър-председателя за няколко други аспекта, свързани със собствеността, с конфликт на интереси и чадъра над предприятието в последните години“, заяви Сандов след заседанието на Министерски съвет.

„Имаме данни от термокамери, от които ясно се вижда, че това предприятие функционира извън закона. Това предприятие произвежда около 1% от електроенергията на България и не може да застраши енергийната сигурност, но е една от причините България да бъде осъдена в Европейския съд заради високите нива на серен диоксид“, добави още министърът в оставка.

Той заяви, че условията, при които работят служителите на ТЕЦ-а, са недопустими, а самата централа е трябвало да бъде изключена още през 2011 г., но заради „явен чадър“ е продължила да работи.

Припомняме, че ТЕЦ „Брикел“, свързван с Христо Ковачки, дълго време трови гражданите на Гълъбово, които подават непрестанни сигнали. РИОСВ обаче твърди, че няма нарушения, а въздухът е в нормите на чистота. Това заяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в Студио Actualno преди дни, като добави, че хората „всекидневно засичат супермръсен черен въздух, който излиза не само от комините, но и от самата сграда между тухлите“. Според него с избора на нов директор на РИОСВ – Стара Загора след конкурс, „а не като калинка, инсталиран както преди“, проверките ще са малко по-адекватни. В края на 2021 г. Министерството на околната среда (МОСВ) дори бе окончателно осъдено да плати на ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 милиона лева. Решението бе на Върховния административен съд, като с него бе потвърдено решението на Административен съд – София град (АССГ) от 2020 г. Тогава екоминистерството бе осъдено да заплати 17.5 млн. лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и малко над 7 млн. лв. лихви заради отказа през 2012 г. да предостави на дружеството безплатни квоти за емисии на парникови газове. В резултат на този отказ ТЕЦ „Брикел“ се наложило да закупи в периода май 2010 – май 2011 г. допълнителни 892 хил. квоти.

Припомняме, че ТЕЦ „Брикел“, свързван с Христо Ковачки, дълго време трови гражданите на Гълъбово, които подават непрестанни сигнали. РИОСВ обаче твърдеше, че няма нарушения, а въздухът е в нормите на чистота.

Това заяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в Студио Actualno преди седмици, като добави, че хората „всекидневно засичат супермръсен черен въздух, който излиза не само от комините, но и от самата сграда между тухлите“. Според него с избора на нов директор на РИОСВ – Стара Загора след конкурс, „а не като калинка, инсталиран както преди“, проверките ще са малко по-адекватни.

В края на 2021 г. Министерството на околната среда (МОСВ) дори бе окончателно осъдено да плати на ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 милиона лева. Решението бе на Върховния административен съд, като с него бе потвърдено решението на Административен съд – София град (АССГ) от 2020 г. Тогава екоминистерството бе осъдено да заплати 17.5 млн. лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и малко над 7 млн. лв. лихви заради отказа през 2012 г. да предостави на дружеството безплатни квоти за емисии на парникови газове. В резултат на този отказ ТЕЦ „Брикел“ се наложило да закупи в периода май 2010 – май 2011 г. допълнителни 892 хил. квоти.

В Студио Actualno преди дни гостуваше и самият Сандов, който заяви, че „Брикел“ е предприятие, което не би трябвало да работи никъде в Европа.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар