АЕЦ

Потрес! АЕЦ е дала луксозен джип, за да се вози „лейтенанта на Пеевски“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На пръв поглед може да няма никаква връзка между атомната електроцентрала в Козлодуй и контрола върху незаконното подслушване, но това е само привидно.

 

Оказва се, че връзка има и тя е e приела формата на луксозен джип VW Тоuareg. Кореспонденцията, с която разполага Mediapool, разказва история, която съперничи на абсурдния случай с джиповете на горските стопанства, придобили национална слава в превъплъщението си „джипката на Бойко Борисов“.

През януари 2019 г. Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (подслушването) е с подновено ръководство. Неудобните за прокуратурата и спецслужбите Бойко Рашков и Георги Гатев са отстранени. Така вместо Рашков начело на Бюрото за контрол на СРС е избран машинният инженер от квотата на „Воля“ Пламен Иванов, който обаче е работил в НСС (впоследствие ДАНС). С решаващите гласове на ГЕРБ за негов заместник е избран предложеният от ДПС Илко Желязков, който е започнал кариерата си в Държавна сигурност.

Към момента Желязков е персона с национална и дори международна известност, след като попадна в компанията на Васил Божков и Делян Пеевски – и тримата санкционирани от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ за „значима корупция“.

Още когато парламентът го праща в Бюрото за контрол на СРС, Желязков неофициално е известен като „лейтенанта на Пеевски“, а от мотивите на американското финансово министерство за наложените му санкции, става ясно и защо. Той бе единственият сред санкционираните общо шестима българи, заемащ държавна служба, преди да подаде оставка на 15 юни.

Той беше предложен за член на Бюрото за контрол на СРС от ДПС. По образование Желязков е психолог, щатен служител на Второ главно управление на Държавна сигурност, дялан камък за всякакви позиции, най-вече за тези в енергетиката. Кадърът на ДПС е работил още в Националната служба „Сигурност“ (НСС) и ДАНС.

Той има впечатляваща кариера по върховете на българската държавна енергетика. След дългия си престой в службите за сигурност, през 2007 г. Желязков влиза в ново амплоа, като шеф на дирекция в Държавния резерв. По това време резервът е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски.

През 2009 г. Желязков започва да катери и нови върхове, докато Пеевски постепенно се превръща в „успял млад мъж“, но най-вече в незаобиколим фактор в държавата, макар и задкулисен.

Соченият за „лейтенант на Пеевски“ е назначен за председател на Съвета на директорите на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, където е несменяем до 2018 година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Когато този високопоставен енергетик е назначен за контрольор и на подслушването в държавата, Бюрото за СРС изведнъж решава, че има нужда от нов представителен автомобил. Бюрото се обръща не към кого да е, а към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Единствената връзка между енергетиката и подслушването е Илко Желязков.

Министър Петкова не се бави. Тя пише една бърза резолюция до Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“. Ръководството на централата своевременно взима решение и на 4 февруари Бюрото за контрол на СРС вече е обзаведено с луксозен всъдеход VW Тоuareg. Към онзи момент джипът е на 8 години. АЕЦ „Козлодуй“ го закупува 110 000 лева без ДДС през 2011 година. Същият модел автомобил бе ползван и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ и Бюрото за контрол на СРС за джипа е двугодишен. Атомната електроцентрала дава колата за безвъзмездно ползване на членовете на Бюрото. Най-интересното е, че АЕЦ „Козлодуй“ продължава плаща всичко по автомобила – разходи по експлоатацията, ремонт, поддръжка, данъци и всякакви други такси.

В началото на своята политическа кариера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи един решаващ удар, който после му помогна и за спечелването на премиерския пост. Той и Цветан Цветанов първи разкриха лукса, в който се е къпал тогавашният изпълнителен директор на „Топлофикация – София“ Валентин Димитров. Кметството и прокуратурата дълги години вадеха всякакви подробности за джакузито на Вальо Топлото, за това какво е ял, какво е пил, какви топли връзки е строил.

Близо 15 години самото чекмедже в спалнята на Бойко Борисов в „Бояна“ бе заснето, пълно с кюлчета в злато и пачки евро. Бившият му заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов пък изхвърча от партията заради луксозен апартамент, купен на доста ниска цена.

Разбра се как правителството на Борисов е направило ремонти за над 330 хил. лв. в държавната вила в правителствения комплекс „Бояна“, в която живее главният прокурор Иван Гешев. „Свободна Европа“ разказа за луксозното обзавеждане, купено за нуждите на Гешев, което включва дори мултитемпературен охладител за вино за 3249 лв.

На този фон едва ли изглежда ненормално енергийният министър да предаде на държавната АЕЦ молбата за предоставяне на луксозен джип на Бюрото за СРС, за да може бившият началник от държавната енергетика и неговите колеги в Бюрото да се возят комфортно, докато бдят за незаконното подслушване в държавата.

В същото време финансовото министерство на САЩ налажи санкции на Илко Желязков със следните мотиви:

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков“.

Източник: https://www.mediapool.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар