Потрес! Бойко взема бизнеса на Васил Божков, за да си го разделят с Пеевски

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как така рязко държавата реши да помага на българския спорт, да даде цялата лотария на Бълагрски спортен тотализатор, да махне частните лотарийни игри, които са на бизнесмена Васил Божков. За дни проверки, промени в закона, нова агенция по хазарта, прокуратура, изчезнали милиони, като че ли досега никой не е знаел.

За няма и седмица Васил Божков бе отстрелян чрез закон от лотарията с билети и всички се чудят как правителството изненадващо реши да го острани.

Едно много интересно мнение, което се споделя и от други специалисти в бранша.

Радан Кънев, евродепутат от Демократична България:

Темата за хазарта и хазартната зависимост е важна за всяко общество, макар политическите решения да са много различни (и нито едно да не е особено ефективно, както при другите дейности, предизвикващи зависимост…) – от пълна забрана до либерализация, съчетана с публичен контрол.

От години призовавам да се спре с агресивната и натрапчива реклама на хазарт в най-големите електронни медии. Още повече, че законът формално забранява рекламата на хазарт – също както и рекламата на цигари, например.

Никога не ни е интересувало дали става дума за Васил Божков, за Делян Пеевски, за медийния интерес на Кирил Домусчиев. Били сме противници на хазартната реклама тогава, когато тя беше близка на сърцето на управляващите.

Предлаганите сега изменения в Закона за хазарта нито са разумни, нито са полезни.

Те няма да решат тежките проблеми, свързани с хазартната зависимост на гражданите, която изяжда голяма част от доходите на най-бедните българи. Няма да решат и проблема с хазартната зависимост на медиите. Защо?
• Защото проектът не ограничава рекламата на хазарт (за да не засегне интересите на г-н Домусчиев, най-вероятно);
• Защото проектът в мотивите си предвижда запазване на приходите от лотарийни игри, т.е. запазване на зависимостта и загубите на бедните семейства;
• Защото очевидно вкарва законодателя в мафиотска война за контрол върху хазарта, а не цели неговото ограничаване или изкореняване;
• Защото създава опасен прецедент на национализация по браншов признак, в най-добрия случай по ръба на Конституцията (а по-скоро в противоречие с нея);
• И не на последно място – защото създава предпоставка за мащабни и успешни искове срещу държавата.

На мен ми се струва, че крайният резултат ще бъде прехвърляне на лотарийния бизнес в ръцете на Пеевски/Доган (било през концесия, било през тотализатора, откъдето “семейният” бизнес на Пеевски тръгна. Черепа ще осъди държавата за стотици милиони и ще е сключил добра сделка. Домусчиев ще запази рекламния бюджет, вече от “държавния” тотализатор. Българите ще продължим да си даваме парите за талончета, но тези, които не играем хазарт, също ще платим – като данъкоплатци, по исковете на Черепа.

Радан Кънев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар