ПОТРЕС! Вадят Вазов от учебниците, на негово място ще слагат турски писатели.

Иван Вазов
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иван Вазов да бъде изваден от учебната програма от Български език и литература, предлага просветното министерство.

Решението е след проучване, проведено от неправителствената организация “Равни права и корекция в литературното наследство”.

Според него, любовните творби на Вазов били твърде насочени само към жените, а патриотичните му стихотворения били “твърде мъжкарски”.

Въпросната НПО е част от глобална инициатива за преосмисляна не литературната история. Същата организация притиска в момента от книгите на Марк Твен да бъде извадена думата “негър”.

Тя се пребори и същата дума да я няма в “Пипи – Дългото чорапче”, където бащата на Пипи отишъл на един остров и станал “крал на негрите”.

Освен Вазов, в момента се анализират произведенията и на други класици. Следващ най-вероятно премахнат ще е Яворов. Той има твърде влиятелни творби посветени обаче само на жени – любимите му Лора и Мина.

Това е неравноправно от днешна гледна точка, твърдят от НПО-то.

От министерството допълват, че става дума за частично европейско финансиране, и ако не изпълним препоръките, ще трябва да връщаме парите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2 comments

  • Хомофобията може да бъде и страх или омраза към хора, които може да се окажат лесбийки или гейове. Когато гейове, лесбийки или бисексуални изпитват страх от себе си, поради своята хомосексуалност, това се нарича интернализирана хомофобия. Хомофобията се ражда от страх. Някаква по-голяма глупост да измислят другарите и другарките, могат ли ? Освен,че от комунисти и социалисти да се маскират и да се правят на демократи,а ? Вятър ви вее,другари и другарки на куц бял кон !!!

  • Ами кой допусна Доган и ДПС??? Не ние ли??? Хайде сега да го пратим Доган в Турция, барабар с ДПС-то. Тези са за бесилката.

Вашият коментар