Потрес! ГЕРБ-главният архитект издаде присъда и на къщата на Цв. Радославов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прекрасната къща, където е живял авторът на Мила, Родино – химна на България, Цветан Радославов, ще падне жертва на главния архитект на София Здравко Здравков от Червен бряг. Това става след плячкосването редица легендарни здания в центъра на столицата като Къщата с ягодите, Двойната къща, Къщата на Гешов и много, много други.

 

На практика те са безценни, тъй като са сред малкото оцелели след англо-американските бомбардировки от 1943-44 г. и мутробароковото презастрояване от последните 30 г. Главният архитект на СО издава Заповед за „изграждане на нова сграда с преход в етажността с височина над 25 метра и подземни гаражи на три нива”.

Изменението на устройствения план и предвиденото застрояване са за поземлен имот, в който се намира сграда-единичен паметник на културата – къщата на ул. Ангел Кънчев №3, проектирана в стил сецесион през 1905г. от най-бележитите архитекти на България: Георги Фингов и Киро Маричков . Инвестиционните намерения предвиждат събарянето на част от сградата-паметник на културата, в която е живял и творил Цветан Радославов – автор на химна на България, а на нейно място да се изградят три нива подземни гаражи с асансьор.

В Заповедта се споменава запазване на сградата с идентификатор 68134.101.63.1, но такава на практика не съществува в момента на издаване на Заповедта в кадастралната карта и регистри, тъй като собствениците на сградата извършват неоснователно кадастрално разделяне, с което сградата-паметник на културата се разделя на две отделни сгради с цел заобикаляне. принадлежността ѝ към недвижимите културни ценности и безпрепятственото събаряне на част от нея. „НАСТОЯВАМЕ, в качеството си на граждани на Република България:

1. Заповед №РА50-792/21.10.2020г. на Главния архитект на Столична община да не влиза в сила и/или да бъде отменена ако е вече влязла, тъй като би позволила извършването на инвестиционни дейности, нарушаващи целостта на единичен паметник на културата”, пише в петиция.

И още: „Къщата да продължи да носи духа на София в своята цялост и пълна красота, отразяващи както културните модели така и бита на ХХ. Век. Да се спрат всякакъв вид изменения на устройствените планове и дейности, водещи до презастрояване на центъра и града ни като цяло”! Ние подписахме тази петиция. А дошлият с препоръката на прословутия с убийството на собственото му дете Ивайло Московски може би е най-добре да си ходи в Червен бряг и да спре да убива София.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар