Потрес! ГЕРБ докараха заразен с К19 за незаконно приемане на бюджета

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От ГЕРБ за пореден път показаха пълното си пренебрежение към парламентарните правила, с което поставиха под въпрос законността на вземаните от Народното събрание решения, пише Сега.

Управляващите обаче невъзмутимо отхвърлиха искането на социалистите гледането на бюджетите да се отложи. “Предвид на епидемичната обстановка, ако присъствахте на председателските съвети, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взета единодушно решение тези точки да бъдат гледани, тъй като ситуацията е съвсем различна от нормалната”, обяви Цвета Караянчева.

“Решенията на председателския съвет по никакъв начин не могат да дерогират правилника на Народното събрание, който има силата на закон”, напомни очевидното соцдепутатът Филип Попов. “Ако бяхте в залата, г-н Попов, можехте с вота си да изразите своето несъгласие. Залата е приела този дневен ред и ще работим по него”, агресивно отвърна шефът на парламента, което се посрещна с ръкопляскания от управляващите.

Друга разправия започна при гледането на поправки в закона за извънредното положение, които предшестваха бюджетите. От ГЕРБ поискаха поименна проверка на присъстващите депутати, което БСП и ДПС приеха като мигновен сигнал да напуснат пленарната зала – както правят от известно време насам. Цвета Караянчева обаче приложи необичайна хватка – започна да отчита като присъстващи току-що оттеглилите се опозиционни депутати. „Виждам г-н Зарков е тук, Кристиан Вигенин, Димитър Данчев, Таско Ерменков – моля да се протоколира – Хамид Хамид, Нигяр Джафер, продължавам по списъка. Моля да се протоколира, че тези хора бяха в залата”, редеше и командваше Караянчева, докато БСП и ДПС се оттегляха. Така тя докара присъствието в залата до 130 души.

От опозицията се върнаха обратно разгневени и скочиха на шефа на парламента, че нарушава правилника и конституцията. “Вашето тяло беше в залата”, възрази Валери Симеонов от „Обединени патриоти”, който водеше в този момент заседанието, докато соцдепутатът Таско Ерменков му обясняваше, че се е оттеглил преди проверката. Думите на Симеонов предизвикаха взрив от смях в редиците на управляващите, а ядосаният Ерменков обяви: “Присъствието е политическо решение, а не е броене на овце.” Хамид Хамид от ДПС също се обяви за неприсъстващ, на което Симеонов реагира: “Мислено може да сте били другаде, но вашето тяло беше тука, аз го видях лично.” “Ние и вчера сме били в залата, и онзи ден – пребройте ни веднъж, за да не ни броите въобще”, иронично отбеляза Филип Попов.

По призив на соцдепутата Кристиан Вигенин колегите му от опозицията поред започнаха да заявяват изрично, че желаят да бъдат заличени от списъка на присъстващите. Това се превърна в безкрайно редене на хора на трибуната и прерасна в теоретичен спор дали кворумът е присъствие или волеизявление, което неимоверно раздразни Валери Симеонов. “Преминавате всякакви граници … Разигравате един водевил на, образно казано, “Грабвайте телата, някой си изкряска, и трупове живи изхвръкнаха завчаска””, поетично се оплака той от опозицията.

От ДПС също се включиха в натиска върху управляващите. “След заявяването на повече от 10 народни представители, че не са участвали в поименната проверка и не са заявили своята воля да бъдат преброени, това заседание изглежда е нелегитимно. Няма кворум. Моля, обмислете варианти, така че да бъде легитимно заседанието, защото в момента то не е”, категорично отсече зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер. А социалистите заплашиха с последващи мерки – че ще използват стенограмата от заседанието, за да подадат жалба до Конституционния съд, което може да доведе до отмяната на взетите от Народното събрание решения същия ден – включително законопроектите за бюджетите. Накрая Валери Симеонов разпусна депутатите за половин час почивка. След приключването й управляващите спокойно продължиха с дневния ред – сякаш нищо не се е случило.

МИСТЕРИЯТА С ДЕПУТАТА ПОД КАРАНТИНА

Паралелно с това възникна и друг скандал – от опозицията обявиха, че за да си осигурят кворума в началото на заседанието, управляващите са допуснали в пленарната зала свой колега, който е под карантина. „Не само че управлявате с напазарувана група, ами и пуснахте болен в залата”, възмути се соцдепутатът Иван Ченчев – и така напомни за съмненията на социалистите, че отцепилите се от парламентарната им група техни бивши съпартийци помагат на ГЕРБ за кворума. „Кой? Кой е това?”, попита Караянчева за изолирания. Социалистите обаче така и не разкриха името, а само се заканиха да сезират столичната здравна инспекция. Така загадката с мистериозния карантиниран депутат остана нерешена и без последствия.

Малко по-късно, когато в парламента пристигна здравният министър Костадин Ангелов, от левицата поискаха от него да предостави информация за здравното състояние на всички депутати. За същото по-късно настояха и от ДПС, които предупредиха, че иначе нямат да влязат в пленарната зала следващата седмица. Ангелов обаче си замълча. А депутатите от ГЕРБ напомниха, че соцлидерът Корнелия Нинова е прочела декларация в парламента в последния си ден преди постъпването й в болница, и предположиха, че в онзи момент тя е очаквала резултата от своя PCR тест, знаела е, че може да е болна, но все пак е отишла в Народното събрание.. Управляващите внезапно включиха в дневния ред на парламента в петък трите държавни бюджета – при положение, че на депутатите дори не бяха предоставени нужните им доклади на парламентарните комисии за първо четене. А при проверка на кворума в пленарната зала записаха като присъстващи опозиционни депутати, които секунди преди това се бяха оттеглили в знак на бойкот.

Заседанието започна с 15-ина минути закъснение – очевидно управляващите искаха да дадат максимален шанс на закъсняващите си колеги да стигнат до пленарната зала. Но не се получи – при регистрацията председателят на парламента Цвета Караянчева само примирено констатира липсата на кворум и обяви, че ще има повторен опит след половин час. 30-те минути обаче надхвърлиха 40, докато мнозинството успее да се организира и да събере необходимите 121 депутатски гласа, за да стартира пленарното заседание.

Веднага след това Караянчева предложи да влязат в дневния ред трите големи бюджета на първо четене – на здравеопазването, на общественото осигуряване и държавният бюджет за 2021 г. Управляващите я подкрепиха, което възмути опозицията. От БСП посочиха, че според правилника на Народното събрание докладите на парламентарните комисии по законопроектите трябва да бъдат предоставени на депутатите не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, на което трябва да бъдат разгледани. А това не се е случило. Следователно, депутатите няма как да се запознаят предварително с докладите по предложените бюджети, какво остава да ги обсъждат и приемат, посочиха от опозицията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар