Потрес! ГЕРБ предизборно измени правилата за бордовете на държавни дружества

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пореден скандал за съмнително законодателство избухна между ГЕРБ и БСП в пленарната зала на парламента. Поводът този път беше поправка в Закона за публичните предприятия, предложена от управляващата партия, която засяга бордовете на държавните дружества, предаде Сега.

Промяната изменя разпоредбата в закона, според която в едногодишен срок от влизането му в сила „съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията му” – иначе казано, провеждат се конкурси за членове на бордовете. Законът беше обнародван на 8 октомври 2019 г. – тоест, въпросният едногодишен срок е вече изтекъл. Сега управляващите прокараха удължаването му – направиха го 16-месечен. С други думи, изтичането на новия срок общо-взето ще съвпадне с края на мандата на тяхното правителство, който приключва около март 2021 г.

От БСП заваляха яростни обвинения, че с тази промяна ГЕРБ подготвя масовото предизборно навлизане на свои кадри в управителните съвети на публичните предприятия. „Искате между Коледа и Нова година да назначите добре познатите ни стари “бордоваци”. В такъв случай, колеги, не се учудвайте на новини, свързани с публичните предприятия, като това, че директорът на “Напоителни системи” е нарязал тръбите и ги е предал за скрап, или че държавата създаде публично предприятие, което да ремонтира аварийните 400 язовира, а две години по-късно няма ремонтирана нито една язовирна стена, а 500-те милиона, които гласувахме за това, ги няма – къде са, явно са откраднати”, гневно се обърна към управляващите соцдепутатът Христо Проданов.

„Имам чувството, че колкото повече идват изборите, толкова повече при вас здравият разум взима връх над здравите сили”, присъедини се и съпартиецът му Петър Кънев. Той и колегите му предложиха срокът да се направи двегодишен, за да има достатъчно време за ресорната Агенция за публичните предприятия и контрол да проведе конкурси, с които да подбере истински професионалисти.

Управляващите обаче безмълвно отхвърлиха идеята им и на второ четене окончателно подкрепиха своята.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар