Потрес! ГЕРБ предлага държавните служители отново да взимат бонуси от бордове на фирми

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 

 

Това става по познатия метод – в случая чрез Закона за ДДС се нанасят поправки в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда. Те са подписани от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ.

В сега действащият Закон за държавния служител е посочено, че всеки може да участва като представител на държавата или общината в органите на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие, но без възнаграждение. Дотук пък се стигна през 2012 г., когато премиерът Бойко Борисов се разгневи публично и поиска раздадените бонуси на висши държавни служители да бъдат върнати. След скандал с взетите бонуси от бившата шефка на здравната каса Нели Нешева и бившата шефка на агенцията по вписванията Виолета Николова, в началото на март 2012 г. министър-председателят даде срок на всички министри, зам.-министри, областни управители и членове на политически кабинети да върнат допълнителните си възнаграждения.

По-късно одит на Сметната палата показа, че като премиер Бойко Борисов е раздал 668 211 лв. под формата на бонуси на служителите на Министерски съвет през 2011 г. и 2012 г.

Сега към мотивите за внесените поправки се посочва, че се попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност като на практика се вдига забраната за получаване на възнаграждение в тези случаи. Това важи и за дружества, създадени със специален закон. През есента на миналата година пък бе приет Закон за публичните предприятия, който е за управлението на дружества с над 50% държавно или общинско участие и разрешава участие на държавни служители в управителните органи срещу заплащане.

Въпреки сегашните предложения за промени остава забраната в Закона за администрацията, според която министър-председателят, министрите, зам.-министрите, шефовете на агенции, областните управители и някои други висши представители на изпълнителната власт да получават възнаграждение за участието си в управата на държавните и общинските фирми, посочва изданието „Медиапул“. Допълва, че при това положение не е известно как практически ще се прилага противоречието в двата закона за хората на висши длъжности.

Източник: epicenter

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар