Потрес! ГЕРБ прекратяват допълнителното заплащане за медиците, които се борят с коронавируса

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите прекратяват допълнителното заплащане за медиците, които се борят с коронавируса, алармира Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Последва остра реакция на Министерството на здравеопазването (МЗ) чак в петък вечерта, часове след като 19 минути цитира простия факт, което обвини портала в лъжа. В крайна сметка самото ведомство се оплете, защото си има документ от 4 февруари, подписан от заместник-министър Жени Начева, който сами виждате и в който пише точно това.

От информацията, която пусна ЦЗПЗ става ясно, че здравните власти спряха допълните 1000 лева за медицинския и немедицинския персонал на болниците. Решението влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2021 година. На болниците дори изрично е указано да върнат суми, които са спестили именно за такива пожарни случаи по тази мярка.

Посочва се още, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК. От информацията става ясно, че спирането на парите не касае РЗИ и другите служители на държавната администрация, получаващи и досега също по 1000 лева за първа линия. Т.е. те ще продължат да ги получават без прекъсване и за тях средствата от бюджета са осигурени.

Едва в петък (05.02.2021г.) вечерта от МЗ излязоха с опровержение и заявиха, че това не е вярно. От новото съобщение на ведомството става ясно, че са “осигурени” пари  за януари, но както се разбира, а вече е февруари, не са платени.

Не се споменава нищо за февруари, който си тече и даже, макар и с малко хоспитализациите с коронавирус нарастват. Тези две неща карат съобщението на МЗ в стил “ЛЪЖЕЦЪТ ВИКА: ДРЪЖТЕ ЛЪЖЕЦА” да изглежда като не особено умна манипулация.
Информацията, която пусна д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ, бивш зам.-министър на здравето и

ексдепутат с отлична репутация, обаче е придружена с факсимиле на писмо, което е с дата 04.02.2021г. и е подписано лично от зам.-министъра  на здравеопазването Жени Начева. Въпросният документ са получили и болниците. Засега скандално уволнената навремето от Борисов шефка на Здравната каса, която по необясним път се върна в Борисов 3 като здравен министър, не се е отрекла от подписа си.

Медийните разкрития на ЦЗПЗ, подкрепени от 19 минути, дадоха зор на нехуманните ни здравни власти и останаха без възможност за маневриране. Ще задвижат бърза промяна на процедурата. Разбира се, ако парите са толкова “осигурени”, колкото повече от 2 години бяха онези за вдигане на заплатите на медицинските сестри, наричани публично от властта “терористки”, ситуацията може да отиде и към познатото “ще дадат, ама друг път”.

ЦЗПЗ напомня, че парите за първа линия през миналата година бяха пренасочени от европейските фондове. За малко повече от 6 месеца бяха усвоени 105 милиона – 75 милиона лева от болниците и 30 милиона от РЗИ и друга държавна администрация. В самия край на годината – ноември и декември, по 1000 лева за първа линия получиха и личните лекари, а медицинските центрове и ДКЦ – по 30 000 лева. Засега няма официална информация извънболничните медици ще получат някакви суми след 1 януари тази година.

Изглежда, че чрез демотивиране на медиците сякаш нарочно се насърчава да има нов пик за заболеваемост от коронавирус.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар