Потрес! ГЕРБ участва с 4 резервни партии на изборите в Пловдив

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ отдавна не е партия, която може сама да управлява без нужда от коалиционни партньори.

След като Бойко Борисов не успя да убеди пловдивчани, че Здравко Димитров е нещо по-различно от Иван Тотев, те запазиха убеждението си, че всички кандидати от ГЕРБ провеждат политиката на лидера си, а не друга.

Целта на ГЕРБ е да увладее общинския съвет, но това няма как да се случи само с общински съветници от партията.

Затова ГЕРБ се нуждае от послушни партньори.

Такива в предишните управления на ГЕРБ в Пловдив са били:

  • Сьюз за Пловдив
  • Земеделски Съюз „Александър Стамболийски“
  • Реформаторски блок (днес под името Демократична България)
  • Кауза Пловдив
  • ВМРО в отделни случаи

Общинските съветници от тези чАстни партии са привличали гласове, представяйки се за алтернатива на управлението на Тотев, но в но след изборите гласуванията им са били в подкрепа на решенията на ГЕРБ.

Най-ясен пример за това е Съюз за Пловдив, чиито лидер гласува с ГЕРБ в продължение на почти целия си мандат, а няколко месеца преди избори започва да се представя като опонент на ГЕРБ. Случи се преди, случва се и сега.

Така те едновременно получават облагите на това да са управляващи и гласовете на хората, които не са доволни от управлението.

Друг пример е листата на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ които са склонни да се коалират с всеки, който даде поръчката за сметоизвозване на фирмата на техният основен дарител КМД.

Въпреки, че те за четвърти път влизат в управлението на Пловдив, „земеделците“ за пръв път правят забележима кампания. Пловдивчани твърдят, че хилядите гласове на предишни избори за тази партия са били купени, защото почти никой преди не е виждал техен рекламен материал.

От друга страна Кауза Пловдив не се изявява като алтернатива, а по-скоро мотивира лидери на мнение в града и избирателите си с лични услуги. Партията на Георги Титюков влезе в политиката преди 8 години с каузата да възстанови стадион „Пловдив“ който и до момента тъне в руини. В същото време Кауза Пловдив е подкрепяла управлението на града без особени възражения.

Коалиция Демократична България представя основните партии в така нареченото „дясно“ политическо пространство. Тъй като тези партии всеки път подкрепят ГЕРБ, на тях им се налага да павят коалиции с нови имена. В историята на десните са имена като Синята коалиция, Обединени демократични сили, Реформаторски Блок, а днес и Демократична България.

Накрая те все пак подкрепят съмнителни политики, с каквото и име да се представят пред избирателите.

Всъщност Пловдив не е единственият град в България, в който ГЕРБ използва подобни партии. Стратегията за така наречените партии-патерици се използва от Бойко Борисов още от началото на политическата му кариера.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар