ПОТРЕС! Губим 20% от работоспособното население заради геноцида на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Населението на България, Латвия, Полша, Румъния, Хърватия и Украйна намалява.

В някои от тези страни – с драстични темпове. А покрай това все по-драматичен изглежда и проблемът с липсата на работна ръка.

Според виенския Институт за международни икономически изследвания (wiiw), до 2045 година горепосочените страни могат да загубят над 20 процента от трудоспособното си население. “Никога досега в мирни времена не се е случвало подобно нещо”, заяви по този повод експертът от wiiw Ричард Гривесон, цитиран от агенция ДПА.

По-малко работна ръка, по-високи заплати

В Унгария, която е силно зависима от експорта, особено много фирми се оплакват от липса на работна ръка. За тази страна, която подобно на Полша постигна завиден икономически ръст през последните години, експертите прогнозират сериозно забавяне на икономиката. Това обаче се дължи и на спадналото търсене на унгарски стоки от Германия и Китай, посочва от wiiw.

Тенденцията засяга не само Унгария. Повечето страни от Централна и Източна Европа са достигнали пика на икономическия си ръст през 2017-2018 и през следващите две до три години той ще спада, се посочва в изследването. Въпреки нарасналите трудови възнаграждения, ниските лихви по кредитите и като цяло добрите изгледи за инвестиции, до 2021 година икономическият ръст ще нараства по-бавно, отколкото през периода 2016-2018. Всъщност, според експертите от wiiw, заплатите в горепосочените страни растат и заради недостига на работна ръка, което от своя страна води до нарастване на частното потребление. Това обаче може да навреди на конкурентоспособността на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа и да накара чуждестранните инвеститори да се насочат към други части на света.

Според wiiw, с най-бързи темпове ще се развиват икономиките на Косово, Албания и Молдова, а най-бавно – Русия, Беларус и Турция. Забавянето на световната икономика, американският протекционизъм, Брекзит и нерешените проблеми в еврозоната представляват сериозна заплаха за експортно ориентираните икономики на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, се посочва още в изследването.

Прогнози за България

Конкретно за България експертите от wiiw очакват следното развитие: БВП на страната ще продължи да спада – с 2,8% през 2019 спрямо 2018 година, както и с 2,5% през 2020, както и през 2021 спрямо предходната година; до 2021 потребителските цени ще нарастват средно с 2,5% на година; през 2019 безработицата ще достигне 5%, през 2020 тя ще бъде 4,8%, а през 2021 – 4,6%; през 2019 балансът по текущата сметка ще представлява 3% от БВП, а през 2021 ще спадне до 1,1% от БВП.

Според авторите на доклада, населението на страните от Централна и Източна Европа ще продължи да намалява. Нещо подобно се случва за първи път в райони, в които няма глад и в които не се водят войни. Авторитаризмът, подкопаването на държавната власт и намесата в независимостта на институциите ще зачестяват като явления, посочват още експертите от wiiw./ Money.bg

Източник/ци: https://petel.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар