Потрес! Да рушиш и унищожаваш паметници според ЕС били свобода на изразяване

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Боядисването на паметници е част от свободата на изразяване, а присъдата срещу Асен Генов и Цветелина Сърбинска от 2013 г. противоречи на това право, залегнало в член 10 от Конвенцията за правата на човека. Товагласи оповестеното днес решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Решението е във връзка с боядисването със спрей на паметника на партизаните пред централата на БСП на ул. „Позитано“ 20 в София. Деянието бе извършено навръх 7 ноември 2013 г. – годишнината от Октомврийската революция в Русия.

 

Две години по-късно обвиняемите за деянието Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха признати за виновни в хулиганство и глобени с решение на Софийския градски съд (СГС).

Повдигат обвинение на Асен Генов за розовия паметник пред „Позитано” –  Фактор

ЕСПЧ определя материално обезщетение от 998,33 евро за Генов, както и по 4000 евро за двамата ищци за претърпени неимуществени вреди. България ще трябва да покрие съдебните разноски, определени на 767 евро за Генов и 153 евро за Сърбинска. Държавата ни трябва да изплати и общо 2276,20 евро общо за защитата на ищците.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар