Потрес! Държавна фирма управлявана от ГЕРБ източила милиони за фиктивни почивки на ученици

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН), е източило около 8 милиона лева от държавния бюджет за последните 2 години.Това е установено при поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на МОН, съобщи служебният министър на образованието Николай Денков на пресконференция.

Той посочи, че ръководството на държавната фирма не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН, но липсват каквито и да е документи, че са се случили.

Според експертите на МОН става въпрос за „документна измама в особено големи размери“ и затова случаят ще бъде предаден на прокуратурата, посочи проф. Денков.

Каква е схемата?

Дружеството „Ученически отдих и спорт“  е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния му директор, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази.

Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до  1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък.

МОН субсидира по 30.46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. „Ученически отдих и спорт“ е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494.62 лв.

При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца, посочи проф. Денков.

В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, включително учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на „Ученически отдих и спорт“. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293.36 лв.

Връщането на първия милион

След първия одит на МОН в държавната фирма през август 2021 г. ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период, посочи министърът на образованието.

Заради тази „грешка“ в резервационната система, ръководството на „Ученически отдих и спорт“ възстанови 1 млн. лв. на министерството, но остава неясно къде са останалите близо 8 млн. лв. (7 924 201.26 лв.), посочи проф. Денков.

Изненадващи проверки и фиктивни нощувки

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на държавното дружество през това лято установиха хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от министерството, каза проф. Денков.

Например в почивна база „Фиш фиш“, в курорта „Албена“, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г., според „Ученически отдих и спорт“ само през юни и юли 2021 г. са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки.

През последния летен сезон почивна база „Кранево – Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли обаче в резервационната система на дружеството са записани 4226 нощувки на 522 ученици.

Подобен е случаят с почивна база „Балчик СПТУ – Шумен“ в морския град, за която „Ученически отдих и спорт“ е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на държавната фирма за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.

Повишение на заплатите за постигнати резултати – над 11 000 лв. 

Нещо повече фиктивните резултати са послужили на ръководството на „Ученически отдих и спорт“,  като аргумент за повишаване на заплатите.

Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно.

На 16 юли 2021 г. възнагражденията са увеличени с още 1.5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“, посочи проф.Денков. Така заплатата става вече над 11 200 лв.

От юли 2018 г. Изпълнителен директор на дружеството е Емануил Райчев. През 2018 г. в интервю за национална телевизия той казва, че от 160 бази на дружеството работят само 30.

Държавната компания се ръководи от 4-членен съвет на директорите, в който освен Райчев влизат още Даниел Йорданов, Антоанета Ал-Хусари и Неделчо Илинчев, показва справка в Търговския регистър.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на „Ученически отдих и спорт“.

По тази причина образователният министър съобщи, че ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

Към момента няма официална позиция от ръководството на „Ученически отдих и спорт“ по случая.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар