Потрес! Държавно предприятие измислено от Бойко и Вуйчо му, гълта милиони за коли и заплати

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Големият липсващ в дебатите около водната криза е Цако Бънчев – изпълнителният директор на държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Той не дава интервюта, не коментира случващото се в Ботевград или в Перник, не се е появил с позиция никъде в медиите. А това отсъствие си има и обяснение: Бънчев трудно може да каже каквото и да било. Не само за състоянието на язовирите, а и за дейността на самото си предприятие.

 

Всъщност, покрай новините за водната криза, мнозина си спомниха, че още през 2018 година бе решено към министерството на икономиката да се създаде специално държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. И че бяха осигурени 500 млн. лева, с които трябваше да започне „спешен ремонт” на близо 400 водоема, които бяха посочени като такива в много лошо състояние. Т.е. беше публично оповестено, че те са опасни – включително за населението, постройките и инфраструктурата около тях.
Правилникът за работа на новото “спешно” предприятие обаче беше приет едва през 2019 година. А през юли м.г. то беше вписано в Търговския регистър. За изпълнителен директор на предприятието бе назначен Цако Бънчев, който (съвсем случайно, разбира се) е избран за общински съветник от ГЕРБ в Правец на последните избори (впоследствие е освободен от тази длъжност по негова молба с решение на общинската избирателна комисия от 12.12.2019 г.), той е и бивш управител на свързаната с Валентин Златев МВЕЦ „Бебреш” край Ботевград, около която се вихри скандал в момента.
Според правилника на предприятието, изпълнителният директор се назначава от  министъра на икономиката. В управителния му съвет влизат още представители на МОСВ,на МРРБ,на  земеделското министерство и това на енергетиката , плюс един представител на сдружението на общините. Общо са 7 човека, включително  с директора. Кои са тези хора, които също се назначават от министъра на икономиката, става ясно от Търговския регистър – и те, както и изпълнителният  директор са били вписани още през юли миналата година. Това са заместник министър на икономиката, а различните министерства са представени от Илияна Тодорова, Веселина Терзийска, Ивайло Симеонов, Лиляна Драгиева, а НСОРБ – от кмета на Карнобат Георги Димитров.
Всъщност, назначенията бяха последното, което се чу за това държавно предприятие за месеци наред. Чак през октомври 2019-та от отговор на министър Емил Караниколов на депутатски въпрос се разбра, че в централната структура и в осемте му териториални поделения е предвидено да работят повече от 130 служители при средна заплата от 1800 лева. И че част от тях дори са вече назначени – към октомври в предприятието вече работели 30 служители, а до края на годината се очакваше техният брой да надхвърли сто.  Само че (пак от отговора на Караниколов на депутатския въпрос) се разбра и че нито един язовир в страната все още не бе „прехвърлен” за стопанисване от това предприятие. Въпреки че общините вече бяха поискали да се отърват от над 1200 водни съоръжения, за които нямат средства да полагат грижи.
Какво е състоянието в момента?  Проверка в Търговския регистър показва, че и досега в графата “Стойност на имуществото, предоставено от държавата и общините”, все още си пише 0 лева. Никой не знае кои са язовирите, които стопанисва новото държавно предприятие. И е напълно неясно каква е дейността, с която се занимават  назначените служители и за какво получават заплати?
А те получават. От бюджетните справки се вижда, че за 2019 година за издръжката на предприятието са отпуснати 4 млн. лева от държавния бюджет, като само за заплати и други възнаграждения на персонала са предвидени около 1,4  млн. лева. Отделно има още към половин милион лева за осигуровки.
Единствената дейност, намерила отражение на сайта на държавното предприятие, се изчерпва в цифром и словом 3 (три) решения от проведени заседания на управителния  съвет от септември до края на 2019-та. Само че те не касаят въобще нито язовирите, нито спешните им ремонти, нито  спасяването на населението. А са свързани с очевидно още по – „спешната” необходимост от закупуване на 30 автомобила – при това с изричното изискване да са фабрично нови. Плюс поръчка за покупка на лаптопи и 70 настолни компютъра – вероятно това е численият състав на предприятието, назначен в момента. Толкоз.
loading…
Така картинката става следната: има структура, чийто управленски екип изобилства от кадри на ГЕРБ, която вече гълта милиони за заплати, за издръжка и за екстри. Тази структура трябва да се грижи за онези водни  съоръжения, които й бъдат прехвърлени. Но вече втора (календарна ) година никой не казва кои са тези язовири, камо ли дали те са опасно нацепени или пък празни и какво ще се прави по тях. Нито къде отидоха осигурените за ремонтите им 500 милиона лева от нашите пари – тези, които ние всички сме платили като данъци.
Все още ли се чудите защо Цако Бънчев липсва от екрана на телевизиите и не говори за състоянието на язовирите?…
източник https://bulbulgnewsbgg.blogspot.com/2020/01/blog-post_259.html

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар