Потрес! Д-р Павлов, в чийто кабинет почина дете, част от Съвета за борба с коронавируса

България, Спорт
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Известният пулмолог проф. Коста Костов представи днес в Министерски съвет Медицинския съвет, който ще се грижи за населението по времето на заразата с коронавирус.

Съветът бе поискан лично от премиера Бойко Борисов.

С встъпителни слова проф. Костов обясни, че „държавата прави всичко възможно да се справи с една пандемия, за която здравната ни система не е подготвена, както е станало с всички държави по света“.

„Здравната ни система няма ресурсите да се справи с този удар. Този удар очаква и нас, ако не се придържаме и спазваме стриктините епидемиологични мерки и не слушаме гласа на разума“, каза експертът.

Членовете на съвета са – самият проф. Костра Костов, който се представи като координатор, а останалите са проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог, проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика, проф. Савелина Поповоска, патолог, адвокат д-р Мария Петрова, медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, представител на Български лекарски съюз, проф. Николай Младенов, анестезиолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д-р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

Интересен случай в Медицинския съвет е д-р Валентин Павлов, той е зъболекар, станал известен преди няколо години с това, че в кабинета му почина момченце, след като му е поставена пълна упойка за лечние на зъб, без да бъде изследвано за алергия. Повече за случая вижте тук.

Срещу него се водеха дела, но в крайна сметка той получи оправдателна, но все още висяща присъда.

И иначе съветът ще се занимава – с изцяло здравния спектър на борбата с коронавируса и ще дава съвети. За известна вражда с Националния щаб бе споменато по-рано, тъй като проф. Коста Костов е уволнен от болницата и се явява в конфликт на интереси с ръководителя на щаба – проф. Венцислав Мутафчийски. Но днес това не бе коментирано.

Целите на съвета – да създава алгоритми за справяне с COVID-19.

За тази цел ще се дават брифинги два пъти седмично – вторник и петък, ще има и Фейсбук страница.

Има достатъчно инфекциозни легла и клиники – 900, но при нужда може да станат 2000, успокоиха в заключение от Медицинския съвет.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар