Потрес! Европа пак ни натиска за Истанбулската конвенция

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само двама български евродепутати са подкрепили предложението на Европарламента да се приеме резолюция за приемане на Истанбулската конвенция и други мерки за борба с насилието от всички страни-членки на ЕС.

Това показват резултатите от гласуването в пленарната зала в Страсбург.

Текстът призовава 7-те страни от ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали, да го направят без отлагане. Тези държави са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

Българските представители, подкрепили текста, са от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Това са Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели.

Искра Михайлова не е присъствала. Кючюк бе един от вносителите на предложението.

Против предложението гласуваха 8 наши сънародници. Това са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков от Европейската народна партия (ЕНП), както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Въздържаха се Радан Кънев, Андрей Ковачев и Емил Радев от ЕНП, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП.

Досега Станишев бе поддръжник на Конвенцията и дори имаше спорове с БСП, които са категорични противници на документа.

Истанбулската конвенция разтърси обществото, като голяма част от тях смятат, че тя цели налагане на трети пол. Европа е категорична, че в нея се урежда насилието.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар