Потрес! ЕС планира да ореже 75 на сто от финансовата помощ за Турция! Ердоган праща бежанците в България

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През 2020 г. ЕС планира да предостави на Турция само 168 млн. евро помощ. Причините са газовият спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, пише германското издание Die Zeit, цитирано от bloombergtv.bg.

Според доклад  Европейският съюз отново драстично намалява финансовата помощ за Турция. Това става ясно от писмо на върховния представител по външните работи и сигурността на ЕС Жозеп Борел до Европейския парламент, съобщава Funke Media Group. 75% от първоначално предвиденото за 2020 г. отпускане на средства трябва да бъде преустановено.

Борел посочи като причина за това газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия. Газовите сондажи на Турция в изключителната икономическа зона в Кипър от гледна точка на ЕС не са законни.

Преди два дни турският президент Реджеп Ердоган е обявил, че тази година също ще търси природен газ „възможно най-скоро“ в област, договорена с Либия. Освен това съкращаването на средствата е отговор на военното разполагане на Турция в североизточна Сирия, се казва още в доклада. Според Ердоган най – добре ще е Европа да приюти мигрантите, които са в Турция в България, след като отказва да плаща.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар