Потрес! Кандидат за депутат от НФСБ продава фалшиви сертификати

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кандидат-депутатът от НФСБ Величко Георгиев е бил посредник в мащабна схема за търговия с фалшиви зелени сертификати, стана ясно от разследване на Нова телевизия. В коментар на скандала лидерът на партията Валери Симеонов е заявил пред медията, че още утре ръководството се събира, за да го изключи от партията. Георгиев ще бъде призован и да се откаже от кандидатдепутатското си място.

От офиса на главния прокурор Иван Гешев са потвърдили, че вече е задвижено свалянето на имунитета му.

„Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, която разкри екип на NOVA, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му“, каза в студиото на телевизията и директорът на дирекция „Национална полиция“, главен комисар Станимира Станев.

Висшият полицай не пожела да назове името на кандидат-депутата с аргумента, че МВР е деполитизирана структура. Той спести и името на медиците, замесени в схемата, но потвърди, че те също са идентифицирани.

Нова тв излъчи свое разследване, в което разказва за престъпната схема, посредник в която е лице, представило се като Величкко Георгиев и сезира МВР. Кандидат с името Величко Иванов Георгиев има в листата за 24 МИР София – на коалиция „Патриотичен фронт“.

Според разследването на Нова един зелен сертификат се продава на неваксинирано лице срещу 450 лева „бърза поръчка“ и 300 лева „бавна“. Фалшивите документи се получават само за ден-два.

Според посредника Георгиев, с когото от медията са разговаряли със скрита камера, на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. Сертификатите са изтеглени от сайта на Националната здравно-информационна система на МЗ и са проверени с приложение за сканиране – напълно валидни са.

Разследването показва три такива случая. При единия става въпрос за жена, която живее в Украйна и разполага със зелен сертификат, издаден у нас, без да се е връщала в България.

Георгиев твърди, че работел със старша сестра, която през седмицата работи в столична поликлиника – в кв. „Люлин“, а през уикендите – в мобилния пункт на мол. Тя „отговаря“ за „бавната поръчка“.

Разказва още, че се занимавал в тази дейност от лятото и стотици чакали за документа. „В петък съм подал 85 (човека)“, заявява сам пред скритата камера представящият се като Величко Георгиев. Не очаква и проверки.

„Те половината съдии и прокурори в България са по тая схема. Ти да не мислиш, че някой се е ваксинирал“, казва още посредникът в телефонен разговор с разследващия журналист.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар