Потрес! Каскетурата е прекратила почти всички преписки за полицейско насилие

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата е прекратила 12 от 15 преписки за полицейско насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от отчета по темата на главния прокурор Иван Гешев до парламента. Гешев бе задължен да прати отчета по време на извънредното заседание на депутатите за полицейското насилие. По останалите 3 от тези 15 преписки били образувани разследвания. А по едно от тях имало и повдигнати 4 обвинения.

 

От 15 преписки само 3 са се превърнали в дела, само по едно от които има обвинения.

 

Главният прокурор е пратил 7 страници обяснения как не може да даде информация по конкретни дела и как депутатите всъщност завоалирано му искат това. Все пак в знак на добра воля той предоставял някакви данни.

 

От тях обаче не може да се добие реална представа какво всъщност е свършила прокуратурата.

 

Така например не е посочено за какви престъпления са образувани въпросните три дела, нито пък кога са повдигнати обвинения на четиримата служители на МВР. Витаят съмнения, че това е станало едва сега, когато временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие излъчи кадрите от официалните охранителни камери на Министерския съвет и темата за полицейската бруталност срещу протестиращите отново излезе на дневен ред. Досега цяла година и МВР и прокуратурата отказваха информация за наказаните и разследваните полицаи. Прокуратурата сега се кълне, че разследванията вървят в срок и забавяне няма.

 

Подчертава се още, че установяването и издирването на извършителите на престъпления е работа на МВР, а прокурорите само надзирават разследванията.

 

Гешев праща в парламента и обща статистика за делата за полицейско насилие. През 2020 г. преписките са 255. Разследванията обаче са едва 98, от които новообразуваните са 19. Внесени са 3 обвинителни акта срещу 7 души. С влязла в сила присъда за телесна повреда през 2020 г. има един полицай. Прокуратурата не сочи номера на делото му.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар